У понеділок 1 жовтня Чернігівською обласною та міською організацією політичної партії «ВО «Батьківщина» було заплановано проведення масового заходу на Красній площі міста Чернігова, присвяченого візиту Голови Ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсенія Яценюка

В той же час і в тому самому місці було заплановано проведення святкових та культурно-масових заходів кандидатом у народні депутати України по округу №206 Владиславом Атрошенком та Чернігівськими організаціями (обласною та міською) ветеранів України.

5 вересня 2012 року відповідні повідомлення по проведення культурно-масових заходів надійшли від вказаних суб’єктів до Чернігівської міської ради.

kjkjj_1 

27 вересня 2012 року (аж через 22 дні після надходження повідомлень) до Чернігівського окружного адміністративного суду Чернігівською міською радою було подано позовну заяву про заборону проведення масового заходу, в якій просилося заборонити організовувати публічно-масові заходи вищезазначеним суб’єктам.

 

Основною підставою для такої заяви був лист, що надійшов до Чернігівської міської ради від Чернігівського міського відділу УМВС у Чернігівській області 14 вересня 2012 року, в якому просилося розглянути питання щодо заборони в судовому порядку проведення масових заходів на Красній площі та прилеглих територіях всім без виключення політичним партіям та громадським організаціям. У листі вказувалося, що велика кількість заявлених учасників мирних зібрань (близько 5000 осіб), однакові час і місце проведення, а також різна направленість та протилежне політичне та ідеологічне спрямування таких зібрань можуть призвести до конфліктів, виникнення правопорушень та негативних суспільних наслідків.

Судове засідання було проведено 28 жовтня у приміщенні Чернігівського окружного адміністративного суду. Цікавим фактом виявилося те, що на початку судового засідання позивачем (Чернігівською міською радою) було відкликано позовну заяву щодо Чернігівської обласної та міської організацій ветеранів України. Позовну заяву щодо ВО «Батьківщина» та Атрошенка В.А. було залишено без змін.

В результаті розгляду справи Чернігівський окружний адміністративний суд заборонив Чернігівській обласній і міській організації ВО "Батьківщина" та кандидату у народні депутати  України в окрузі № 206 проводити масові заходи у формі мирного зібрання з метою передвиборчої агітації 01.10.2012 року на Красній площі м. Чернігова.

Суд обґрунтував такий крок «метою забезпечення правопорядку, запобігання вчиненню злочинів та правопорушень, для охорони здоров’я населення, захисту прав і свобод людей» (Додаток 3).

За повідомленням прес-служби ВО «Батьківщина», 29 вересня суд також задовольнив позов Чернігівської міської ради до Чернігівської обласної організації ПП «Фронту змін», в якому позивач знову вимагав заборонити мітинг Об’єднаної опозиції 1 жовтня на Красній площі.

Мотивація суду була така сама, як і попередня.

Того ж дня Чернігівською обласною організацією ВО «Батьківщина» було подано скаргу щодо рішення Чернігівського окружного адміністративного суду до Київського апеляційного адміністративного суду.

Київським судом було встановлено обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання, внаслідок чого апеляційну скаргу було задоволено (Додаток 4).

Ольга Різенко
прес-секретар
 
За коментарями звертайтесь:
Євгеній Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.