Сьогодні окремі маршрутні таксі Львова вийшли в рейс з рекламою газети, засновником якої є  львівський обласний осередок Партії регіонів. Видання носить назву «Львівський регіон» і, як зазначається на банерах на задньому склі та всередині «маршруток», є новою громадсько-політичною газетою

Таке розміщення реклами можна трактувати як завуальовану агітацію за партію, оскільки забарвлення та символіка банера співпадають з тими, що використовується ПР. Єдина відмінність - це те, що напис «Партія регіонів» змінено на «Львівська область». Крім того, на банері зазначено веб-сайт видання, який співпадає з офіційної сторінкою ЛОО Партії регіонів.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА звертають увагу суб’єктів виборчого процесу, що частина 8 статті 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів» забороняє розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі. І хоча на «маршрутках» рекламується не безпосередньо політична партія, а її друкований орган, така прихована агітація вводить виборців в оману.

Додамо, що партійна газета ПР «Львівський регіон» розповсюджується безкоштовно у штабах партії по області. У першому номері газети №1/1 від 15 серпня 2012 року на розвороті розміщено інформацію про кандидатів у одномандатних виборчих округах Львівщини, а також інтерв’ю з головою ЛОО Партії регіонів Петром Писарчуком. У останньому номері наводяться результати соціологічних досліджень, згідно з якими ПР по Україні набирає 27%.

PA018756

PA018742

Детальніше:
Андрій Дутчак,
Координатор спостереження за парламентськими виборами у Львівській області
063 628 68 44

Додатково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.