1 жовтня в місті Герца (районний центр Чернівецької області) та селі Горбово (Герцаївський район) на приміщеннях кількох установ державної та комунальної власності та на одній з будівель місцевого самоврядування були зафіксовані агітаційні матеріали кандидата в народні депутати в 203 виборчому окрузі від Партії регіонів Геннадія Федоряка

На одній із згаданих споруд був помічений також агітаційний плакат кандидата від Соціалістичної партії України Валерія Кучерявого. Відповідно до виборчого законодавства така агітація заборонена.

Спостерігач ОПОРИ, перебуваючи 01 жовтня в Герцаївському районі Чернівецької області, помітив агітаційні матеріали кандидата в народні депутати від Партії регіонів Геннадія Федоряка на будівлі Горбівської сільської ради, сільському відділенні поштового зв’язку «Укрпошта», будинку народної творчості та дозвілля села Горбово, будівлі Герцаївської музичної школи, в приміщенні Герцаївської центральної районної лікарні та на будівлях кількох її відділень (фото додаються до повідомлення). На одній із споруд цього лікувального закладу також була помічена агітаційна продукція й кандидата від Соціалістичної партії України Валерія Кучерявого.

У ч. 4 ст. 74 закону «Про вибори народних депутатів України» йдеться: «Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності».

Агітаційні матеріали Геннадія Федоряка зафіксовані також і на Герцаївській автостанції (ВАТ «Чернівціавтотранс»), що є порушенням ч. 8 ст. 74, яка забороняє: «Розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації, у тому числі політичної реклами, через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, у транспортних засобах громадського користування забороняється».

ОПОРА звернулася за коментарями до представників згаданих кандидатів в депутати. Як і у випадку з розміщенням агітаційної продукції в маршрутках «Чернівці – Новоселиця», довірена особа Геннадія Федоряка Віктор Польовий запевнив, що «їхні люди до розміщення агітматеріалів на даних будівлях не причетні, й виявив побоювання у можливому намаганні дискредитувати його кандидата одним із його конкурентів». На відміну від довіреної особи, заступник керівника Герцаївського районного виборчого Штабу Геннадія Федоряка Василь Скрипа повністю виключати участь їхніх агітаторів не став, припускаючи можливість того, що під час навчання хтось із них був не надто уважним. Кандидат від Соціалістичної партії України Валерій Кучерявий особисто повідомив про те, що «звідки взялися його плакат на стіні Герцаївської центральної районної лікарні немає жодного уявлення», адже, за його даними, розклейка агітаторами на цій території не проводилась.

Дивує той факт, що навіть при коректності побоювань представників політичних сил щодо «низької правової культури агітаторів» та «свідомо вчинених проти політичних сил та їх кандидатів провокацій», на такі непоодинокі факти хоч і відносно дрібних, але порушень виборчого законодавства, не реагують посадові особи та чиновники, які працюють у приміщеннях, на яких незаконно розміщена агітація.

Нагадуємо, що наприкінці вересня спостерігачем ОПОРИ на кількох маршрутних автобусах «Чернівці - Новоселиця» ПП НОВ-ТРАНС-АВТО, які відправляються з міста Чернівці з Автостанції №2, теж зафіксована агітаційна продукція Геннадія Федоряка. Згідно з виборчим законом така агітація також є заборонена.

1

Агітація Геннадія Федоряка на Будинку народної творчості та дозвілля с. Горбово (Герцаївський район, Чернівецька область)

dvagunk
Агітація Геннадія Федоряка на приміщенні Горбівської сільської ради (Герцаївський район, Чернівецька область)

truhyjj

Агітація Геннадія Федоряка на Будинку на приміщенні автостанції в місті Герца (м. Герца, Герцаївський район, Чернівецька область)


chotyrurj

Агітація Геннадія Федоряка на приміщенні Герцаївської музичної школи (м. Герца, Герцаївський район, Чернівецька область)


piatjfl

Агітація Геннадія Федоряка на приміщенні поліклінчного відділення Герцаївської ЦРЛ (м. Герца, Герцаївський район, Чернівецька область)

wistfda

Агітація Геннадія Федоряка та Валерія Кучерявого на будівлі Герцаївської ЦРЛ (м. Герца, Герцаївський район, Чернівецька область)

simnhkll

Агітація Геннадія Федоряка в приміщенні Герцаївської ЦРЛ (м. Герца, Герцаївський район, Чернівецька область)


За коментарями звертайтесь:
Назар Тимощук,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,
063 628 67 71, [email protected]
Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,
Григорій Сорочан
063 628 67 72, [email protected]

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.