У Кременчуці свободівці програли судову справу проти окружної виборчої комісії. Представники цієї партії скаржилися на порушення процедури проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій

21 вересня в окружних виборчих комісіях Полтавщини відбулися жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій. Цікавою виявилася процедура проведення жеребкування у виборчому окрузі № 146 з центром у місті Кременчук. Тут комісія використовувала просте сміттєве відро та тенісні м’ячі з написами номерів, які відповідали номерам суб’єктів подання кандидатур до складу комісій. На засіданні комісії було прийнято рішення, що витягувати номери буде член комісії Наталя Романенко від Партії регіонів, але зважаючи на те, що відро не було нічим прикрите зверху, член комісії могла з легкістю бачити номери на м’ячах, які вона витягала, що ніяким чином не сприяло збереженню таємниці жеребкування. Саме таке порушення сформулював представник Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Роман Бережний у позовній заяві до Полтавського окружного адміністративного суду. До речі, «Свобода» за результатами жеребкування залишилася без своїх членів дільничних комісій.

Уже 27 вересня Полтавський окружний адміністративний суд прийняв рішення стосовно даної позовної заяви, не задовольнивши її. Колегія суддів на чолі з суддею Клочко у своєму рішенні послалася на те, що представники партії не опротестовували рішення комісії про вибір засобів проведення жеребкування, а також не висловлювали заперечень на її початку. Також суд врахував покази Наталії Романенко, яка запевнила, що не бачила номерків, коли їх витягала.

Таким чином рішення суду говорить про те, що у діях окружної виборчої комісії № 146 не має складу порушення та результати жеребкування можуть вважатися дійсними. Наразі представники «Свободи» розглядають можливість оскарження рішення Полтавського окружного адміністративного суду у Харківському апеляційному адміністративному суді.

Детальніше:
Юлія Суперека
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Полтавській області
063 568 79 01

Довідка

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.

 У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.