Назарій ВівчарикНазарій Вівчарик, відповідальний редактор Черкаського інтернет-видання «Прочерк», висвітлив  у своїх матеріалах не одні вибори в Україні, отримав не одну погрозу від невідомих за те, що він пише, розмовляв не з єдиним десятком кандидатів. Тому ми вирішили з ним поспілкуватися, щоб з’ясувати цьогорічну передвиборну ситуацію в Черкаській області крізь призму його досвіду та роботи «Прочерку».

Пане Назаре, як би ви оцінили активність передвиборної ситуації у Черкаській області?

– Я б кандидатів погрупував на дві категорії: одні – ті, які почали давно і серйозно, інші – ті, які вирішили, що вони встигнуть і у відпустці побувати, і десь відпочити, позасмагати, прийти зареєструватися в ЦВК, і лише тоді розпочати боротьбу. Зокрема, останніх видно по опозиціонерах і по так званих кандидатів від Партії регіонів. Перші ж є майже в кожному окрузі, вони  йдуть сам по собі і вже давно працюють у цьому руслі.

Які кандидати, на вашу думку, є найактивнішими в Черкаській області?

– Найперше згадується Богдан Губський (безпартійний кандидат-самовисуванець у 197 окрузі), який вже наперед намагався працювати у великій частині області, охоплювати усіх своїми подарунками, флешками для студенток та випускниць, приїздити у заклади освіти.

Також раніше за інших почав працювати Олександр Чуприна (кандидат від  Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» у 195 окрузі ), який ще, можливо, і не знав від кого буде йти, чи від Фронту змін від чи УДАРу,  вів переговори. Беручи у нього інтерв’ю раніше, я зрозумів, що визначеність щодо того, що він буде балотуватися була вже давно.

Є й такі кандидати, які завжди присутні в інформаційному просторі Черкащини. От, наприклад, якби не вибори, я б Богдана Губського і не згадав, проте завжди активні такі, як Людмила Майборода (безпартійний кандидат-самовисуванець у 194 окрузі) і Микола Булатецький  (кандидат від політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» у 194 окрузі).

Я б кандидатів погрупував на дві категорії: одні – ті, які почали давно і серйозно, інші – ті, які вирішили, що вони встигнуть і у відпустці побувати, і десь відпочити, позасмагати, прийти зареєструватися в ЦВК, і лише тоді розпочати боротьбу

У 198 окрузі активним є Віктор Тимошенко (безпартійний кандидат-самовисуванець), Анатолій Семинога (безпартійний кандидат-самовисуванець). Також неочікувано активним став Антон Яценко (кандидат від Партії регіонів у 200 окрузі), а от у 199 окрузі активним є Валентин Ничипоренко (безпартійний кандидат-самовисуванець), вже давно возить людей на конезавод.

У чому найчастіше проявляється активність політичних партій чи їх кандидатів?

– Вид активності залежить від платоспроможності кандидатів. Наприклад, Богдан Губський (безпартійний кандидат-самовисуванець у 197 окрузі) постійно присутній в інформаційний просторі. Це пояснюється його значною роботою в окрузі, до того ж він представлений і в рекламній сфері. А от, якщо в опозиції коштів таких немає, щоб щось ремонтувати у школах чи у садочках, як попередній кандидат, то вони проводять акції, наприклад, відома всім мовна акція. І саме таким чином про себе заявляють і створюють інформаційний привід. Тому і без реклами про них пишуть ЗМІ.

Із якими меседжами йдуть політичні сили чи їх кандидати у Черкаській області?

– Для меседжів об’єднаної опозиції основним є те, що вони об’єдналися, хоча, що це дає простому виборцю важко збагнути. Це скоріше їх внутрішнє питання, а вони це презентують як подвиг і з цим абстрактним поняттям «об’єднання» вони йдуть. Хоча і до цього є багато запитань, адже у окремих округах не зрозуміло, хто ж насправді йде від об’єднаної опозиції. Окрім того, вони також намагаються грати на патріотичних моментах. Вони активно використовують прорахунки влади, утиски з їх боку, використання адмінресурсу, відсутність газифікації, подорожчання ліків тощо.

 Комуністична партія України з одного боку має гарні лозунги: «земля народу», «ми повернемо пенсійний вік»... Проте цинізм полягає у тому, що чи не вони разом із чинною владою цей пенсійний вік піднімали. Тобто від них йде таке наче загравання з виборцями.

Якщо говорити про Партію регіонів, то коли відкриваєш обласні газети, можна прочитати величезні публікації Сергія Тулуба (голова Черкаської державної адміністрації), який в принципі не повинен агітувати, адже він є посадовою особою. Від його імені Партія регіонів розповідає, що вони не можуть за такий короткий час все зробити, що це до того ж підсилюється прорахунками попередньої влади, повідомляють про майбутні плани та сучасні досягнення: ФАПи відкрили, школу будуємо... Хоча єдине, що майже виконане з їх попередньої програми, це мовне питання. Можливо, у них така тактика, коли вони не формують чітких меседжів і залишають певну невизначеність, у тому числі із кандидатами. Тобто кандидати наче самовисуванці, а наче і від Партії регіонів. При цьому виникає питання: чи дійсно є реальними кандидатами ті особи, які офіційно назвала Партія регіонів. Наприклад, Віктор Парамонов (194 округ), який на місцевих виборах 2010 року відверто програв, то на скільки він зможе пробитися  сьогодні… У той же час Сергій Отрешко (у 194 окрузі), який є більш активним й асоціюється саме із Партією регіонів, йде самовисуванням. Я вважаю, що, розуміючи реальну низьку підтримку виборців, Партія регіонів висуває декількох кандидатів, при цьому свою тінь кидає лише на одного. Про цю ж невпевнену перевиборну ситуацію  свідчить й те, що вони швидко «пропихали» мовний закон лише в окремих регіонах.

Як можна оцінити потенціал нових суб’єктів виборчого процесу?

– Мені шкода цих людей, які живучи своїм спокійним життям, не розібравшись до кінця, проголосувавши за Королевську чи УДАР, оберуть те саме, адже здебільшого у їх списках йдуть люди не зовсім далекі від нинішньої влади. Але проста нормальна людина подивиться, що от Королевська молода нормальна гарна жінка і подумає: «Чому б їй не дати можливість». Чи так само успішному боксеру ? У той же час спорт і політика це зовсім різні речі. Так само творчість і політка. Наприклад, Марія Матіос не відповідає чітко, чому вона саме з Кличком, а не з кимось іншим.

Усі ці політики – в одній діжці вареники, які бабця, обмащуючи в маслі, струшує, а вони міняються місцями, але з діжки не випадають

Якщо говорити про черкаських списочників, то вони ті ж самі, що й були. Є нові прізвища в УДАРі, проте їх біографій і життєвих позицій навіть в інтернеті важко знайти. Обличчя нові є й у Наталії Королевської, проте не зрозуміло, які вони політики.

Як ви думаєте, нові обличчя – це перевага чи недолік для партії?

– Усі ці політики – в одній діжці вареники, які бабця, обмащуючи в маслі, струшує, а вони міняються місцями, але з діжки не випадають. Тобто в бій їдуть одні й ті ж вареники. Проте завдяки новоствореним партіям ці обличчя з’явилися. Але мені б хотілося побачити їх програми по життю, з якими вони йдуть. Тобто не було видно їх активності до виборів, не зрозуміло, що вони робили до цього, чим займалися до виборів. Що вони будуть робити, після приходу у Верховну Раду, чи є в них готові пропозиції, законопроекти?

Як «Прочерк» ставить до замовних матеріалів від політичних сил?

– Ми даємо можливість висловитися усім. Проте обов’язково зазначаємо, що це не наш матеріал, називаючи джерело повідомлення, як-от, прес-служба, штаб тощо.

Як на вашу думку, виборці підуть на вибори, яка буде явка?

– Проблема для опозиції – виборець зневірився. Проте виборець не задоволений станом речей.  Тому він шукає альтернативу владі і звичної опозиції. При цьому зростають реальні шанси у новостворених політичних партій. Виборців приведе обуреність, ціна на хліб, заполітизованість в державі. Тому активність нижчою не буде, ніж, наприклад, у 2010 році.

За коментарями звертайтеся:
Сергій Варич
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в Черкаській області
063 62 86 780
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.