У ніч з 26 на 27 вересня у виборчих округах №19  та №22 зіпсувано агітаційні біг-борди двох кандидатів-мажоритарників

Як стало відомо спостерігачам ОПОРИ у ніч на четвер, 27 вересня, у Нововолинську поблизу автостанції (ВО №19) чорною фарбою був заляпаний біл-борд із зображенням кандидата від ВО «Свобода» Євгена Мельника. Як заявляє керівник виборчого штабу ВО "Свобода" у Володимирі-Волинському Сергій Коба на офіційному веб-сайті обласної організації партії, також пошкоджено щити опозиційного кандидата на території всього округу: у містах Володимир-Волинський, Нововолинськ і у Володимир-Волинському та Іваничівському районах.

news_27_09_1

Самі свободівці пов’язують цей інцидент із тим, що за день до скоєного Коба подав заяву до міліції з приводу незаконних дій двох осіб у приміщенні Володимир-Волинської окружної виборчої комісії.

"Пошкодження рекламних щитів Євгена Мельника сталося після півночі. Коли я написав заяву в міліцію з приводу факту вчорашніх подій в окружній виборчій комісії і повертався додому, то щити ще не були пошкоджені. Очевидно, зловмисники діяли вночі або ближче до ранку. Це свого роду помста за нашу активну і принципову позицію, за прагнення змусити окружну комісію працювати в рамках закону", – підкреслив Сергій Коба.

Більш гострий інцидент трапився із біл-бордами кандидатки від Європейської партії України по виборчому округу №22 Олени Голєвої. Невідомі особи заклеїли білим папером її агітаційні біл-борди, орендовані у однієї фірми. За свідченнями очевидців, вони бачили це уже 26-27 вересня. Сама ж кандидатка дізналася про це увечері 26 вересня.

news_27_09_2

news_27_09_3

«Виглядає, що біл-борди заклеїв власник біл-бордів, тому що позавчора (25.09.2012 – авт.) його представник був у моїх юристів і вимагав негайного розірвання договору, стверджуючи те, що йому погрожують тим, що позрізають біл-борди. Оскільки підстав, щоб припиняти договір не було, йому повідомили про те, що ми не збираємося його розривати. Відповідно розміщати ми будемо ті зображення, які вважаємо за потрібне, відповідно до договору, який було заключено до 26 жовтня. Відповідно до цих умов, якщо він бажає розірвати в односторонньому порядку, в нього є місяць і він може з певних причин попередити і відповідно розірвати. А він спокійно пішов і після того, от вчора ввечері, ми дізналися, що біл-борди заклеєні», - деталізує Олена Голєва.

Як повідомила кандидатка, вона подаватиме до суду та звернеться до правоохоронних органів, щоб з’ясувати, хто ж саме позаклеював орендовані нею біл-борди. Також Голєва зазначила, що наразі жодна фірма в Луцьку, що займається розклейкою біл-бордів, не бажає приймати її замовлення, тому шукатиме підприємства у інших містах.

До слова, ці біл-борди кандидатки були лише недавно розклеєні у Луцьку. Їх зображення дуже співпадало із біл-бордами опонента кандидатки Ігоря Палиці та закликало: «Не дамо їм знов перемогти!»

news_27_09_4

news_27_09_5

Стало відомо, що власником біл-бордів є фірма «Волинь Борд». Загалом, кандидатка орендує у підприємства десять таких одиниць зовнішньої реклами. Ми звернулися до фірми за коментарем, позицію якої представляв її юрист Дмитро Курляндський. Той підтвердив, що дійсно договір оренди Олени Голєвої з цим підприємством є, та й він сам бачив, що кілька біл-бордів у Луцьку дійсно заклеєні. «Почнемо з того, що наше підприємство взагалі не займається поклейкою чи здиранням. А на рахунок договору, чи він розірваний, чи не розірваний, я вам не можу надати такої інформації, оскільки це є комерційна інформація», - прокоментував факт заклеювання біл-бордів юрист.

Про можливі погрози підприємству щодо біл-бордів Голєвої, Курляндський теж не розповів, посилаючись на те, що таку інформацію можуть вимагати лише правоохоронні органи. Тому, наразі невідомо, хто ж саме заклеїв біл-борди кандидатки.

Марія Доманська, прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.