21 вересня 2012 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов суб’єкта виборчого процесу – Партії регіонів в особі уповноваженої особи Партії регіонів в одномандатному виборчому окрузі № 110 Чуприної Зінаїди Миколаївни до кандидата в народні депутати України за зазначеним округом Бебешка Олександра Миколайовича про визнання його дій як протиправними.

В адміністративному позові позивач зазначив, що 17 вересня поточного року уповноваженою особою Партії регіонів Чуприною Зінаїдою Миколаївною складено акт про порушення обмежень щодо проведення передвиборчої агітації Олександром Бебешком.

В  порушенні вимог кандидатом в народні депутати Олександром Бебешком було розміщено друкований агітаційний матеріал у вигляді листівки на житловому будинку № 71, розташованому на вулиці Леніна у м. Алчевську. Вказаний будинок знаходиться у комунальній власності КП «АЖЕО» згідно з довідкою № 2600 від 20.09.2012.

На цій підставі позивач – Чуприна Зінаїда Миколаївна – просить визнати протиправними дії кандидата від КПУ у 110 одномандатному виборчому окрузі Олександра Бебешка, пов’язані із виготовленням та розповсюдженням друкованих передвиборчих матеріалів, що не містять відомостей про замовника; пов’язані з розміщенням агітаційних матеріалів у невстановленому місці на території житлового будинку комунальної форми власності.

Представник відповідача Олександра Бебешка в судовому засіданні не визнав повністю позивні вимоги, в запереченнях зазначив наступне. Будинки, з розташованими на них агітаційними матеріалами, хоч і відносяться до об’єктів, що знаходяться на балансі комунального підприємства, але зазначені агітаційні матеріали розташовані на спеціально встановлених для розміщення реклами стендах.

Олександр Бебешко уклав договір № 14/08 14.08.2012 р. строком на два місяці на розміщення своєї агітаційної реклами з ТОВ «Єдина Мета» Місцем розміщення агітаційного матеріалу є нижня частина інформаційного щита. Виконуючи цей договір, плакати були розміщені на частині інформаційних щитів м. Алчевську.

Як зазначив Олександра Бебешко, своїми діями він ніяким чином не порушив законодавство України, тому позов не підлягає задоволенню у зв’язку з його необґрунтованістю.     

Спираючись на викладене, Луганський окружний адміністративний суд ухвалив наступне рішення. Адміністративний позов Партії регіонів – суб’єкту виборчого процесу – до кандидата в народні депутати за 110 одномандатним виборчим округом Олександра Миколайовича Бебешка про визнання протиправними дій кандидата в народні депутати залишити без розгляду.   

Нагадаємо, першим секретарем міському КПУ у м. Алчевську Ольгою Калинівною Лещенко до 110 Окружної вмборчої комісії, органів Прокуратури міста було спрямовано клопотання встановити коло осіб, які методом маніпуляції, працівниками МВ УМВС України, прийняли заходи про втручання в агітаційні заходи, які проводились активістами КПУ в рамках передвиборної компанії 23 серпня поточного року та відповідності Закону України «Про вибори народних депутатів України» та перевірити законність дії представників МВ УМВС України м. Алчевська.

pdf Ухвала суду.pdf

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти