У розпал виборчої кампанії друковані ЗМІ Житомирської області продовжують тенденції передвиборчого періоду. Різниця тільки в тому, що «герої публікацій» вже зареєстровані кандидати, а не просто меценати-добродійники, а матеріали про них нарешті отримали рубрику «політична реклама»

Комунальні ЗМІ: «висвітлюють кого треба», агітують і не інформують

Обласна газета «Житомирщина», попри свій статус друкованого органу обласної влади, тримає паритет при наданні газетної площі для рекламних матеріалів суб’єктів виборчого процесу. З офіційного початку виборчої кампанії видання друкує матеріали від партій та кандидатів виключно за наявності угоди та під рубрикою «Політична реклама». Однак, досі жодного разу голова обласної адміністрації Сергій Рижук, зареєстрований кандидатом у народні депутати по в.о.62, в цій якості в контексті публікацій «Житомирщини» не згадувався. Натомість, з 28.07.2012р. кількість згадувань його прізвища на шпальтах газети збільшилася втричі в порівнянні з довиборчим періодом. Районні комунальні газети, в округах, де балотуються в депутати представники органів місцевої влади, теж продовжують «висвітлювати» передвиборчу діяльність посадовців, не називаючи їх кандидатами. Газета «Життя Чуднівщини» (20.09.2012р.) по в.о.67 публікує матеріал «За сприяння голови райдержадміністрації створено відділення соціально-побутової адаптації» про особистий внесок у цю справу голови райдержадміністрації М.Самчика. Він одночасно є і кандидатом у народні депутати по Чуднівському виборчому округу. Інші матеріали агітаційно-рекламного характеру від кандидатів-мажоритарників, які публікує газета, не позначені як політична реклама. Подібні тенденції спостерігаються й в інших комунальних газетах: «Земля Бердичівська» (в.о.63) , лугинській  «Промінь»(в.о.64), брусилівській «Відродження» (в.о.66). Як і до початку виборчої кампанії, у районних комунальних газетах розміщують матеріали за підписом прес-служб місцевих організацій ПР - «Земля Бердичівська» за 21.09.12 (в.о.63).

zemla

За словами одного з редакторів районної газети (в.о.66), через голову районної адміністрації кандидат-мажоритарник навіть вимагав, щоб газета зовсім не надавала площі опозиційним кандидатам. Як повідомили в штабі кандидата по Новоград-Волинському 65 в.о. В. Француза, місцева районна газета «Лесин край» вже двічі відмовляла в розміщенні  матеріалу про кандидата, мотивуючи відсутністю вільної площі.

Контент передвиборчої агітації в районних газетах теж залишився незмінним. Як і до старту виборчої кампанії мажоритарники позиціонують себе виключно як благодійники. Про що свідчать заголовки публікацій – «Максим Самчик подарував дітям відпочинок за кордоном» (газета «Життя Чуднівщини» за 20.09.2012р. по в.о.67), «Подарували піаніно» (газета «Відродження» по в.о.66), «Салют спортсменам, дітям-подарунки!» (газета «Промінь» по в.о.64, смт.Лугини), «Петренко влаштував дітям свято» (газета «Земля Бердичівська» по в.о.63). Тобто, районні газети формують у своїх читачів образ майбутнього народного депутата як «доброго Діда Мороза», який повинен лише роздавати подарунки. Програмні засади своєї депутатської діяльності опублікували в комунальних газетах тільки кандидати В.Семенюк-Самсоненко, В. Каплієнко (в.о.63). Поряд з цим , в жодній із комунальних районних газет немає неупереджених матеріалів про хід виборчої кампанії в області чи районі, роз’яснювальної інформації для виборців про голосування.

chudo

 

Провладні – в «телевізорі», опозиційні – в інтернеті

Протягом кількох виборчих кампаній в Житомирській ОДТРК склалася вже майже традиція – опозиційних кандидатів в ефір обласного ТБ не пускають, в крайньому випадку – не виділяють кандидатам і партіям так званий квотований час. Житомирська ОДТРК – це редакція ТБ, проводового радіо та радіостанція ФМ «Житомирська хвиля». Угоди на всі ці електронні ЗМІ з партіями та кандидатами підписує один генеральний директор ОДТРК. Згідно з законодавством про ЗМІ та вибори, рівний доступ до них мають всі партії та кандидати. Однак, доступ до самого гендиректора вже протягом кількох виборчих кампаній для опозиції є проблематичним. Для них його, як правило, не буває на місці. І хоча врешті решт угода підписується, виявляється , що ефірного часу на всіх не вистачає або є, але дуже пізно, або стається якийсь форс-мажор. Особливо, коли це стосується прямих ефірів. Як це сталося із заявкою на прямий ефір кандидата від Об’єднаної опозиції Г. Зубка (в.о.62). 6 вересня о 16.30 в ефірі «Житомирської хвилі» мав відбутися прямий ефір кандидата в народні депутати від Об'єднаної опозиції ВО «Батьківщина» Геннадія Зубка. Відповідні анонси транслювали в ефірі «Житомирської хвилі» протягом двох днів. В останній день кандидату відмовили в ефірі без поячнення причин.

 

На відео – розмова представників від Об'єднаної опозиції у рекламному відділі ОДТРК

Обмежений доступ до державного телеканалу, опозиціонери компенсують присутністю в передачах двох недержавних – «Союз -ТВ» та студії Ц-ТВ на кабельному каналі «Тоніс». Проблема в тому, що територіальне покриття цих каналів обмежене Житомиром та прилеглими районами.

Найдемократичнішим медійним простором Житомирщини залишається Інтернет. Крім того, що найпопулярніші новинні інтернет-портали Житомира (Житомир.інфо, Рупор Житомира, Репортер, Журнал Житомира, Перший інформаційний) укладають угоди з кандидатами та партіями на розміщення їхньої передвиборчої реклами. намагаються «тримати руку на пульсі» виборчих перегонів. Контент їхніх повідомлень часто буває негативним для провладних кандидатів та партій (Житомир.інфо, Перший інформаційний, Житомирський експрес ) і здебільшого нейтральний для всіх учасників виборчої кампанії – Рупор Житомира, Репортер, Журнал Житомира). Найбільш відкрито підтримує виборчу кампанію кандидата по 62 в.о. Г. Зубка новинний портал Житомир.інфо. Тут часто розміщуються критичні матеріали про опонента, кандидата від ПР та губернатора С. Рижука. Портал запустив власний проект – сатиричний мультсеріал «Поліські перегони».

Характерно, що інтернет-портали в районних центрах області втратили сміливість при висвітленні подій, які стосуються кандидатів, майже одразу після того, як вони зареєструвались офіційно. Позитивна тональність інформації на цих порталах переважає.

Контакти
Прес-секретар ОПОРА в Житомирській області
Ірина Новожилова
0674104958

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.