Як повідомила юрист Об'єднаної опозиції Оксана Добровольська, порушення при формуванні дільничних виборчих комісій в Одеській області почалися ще на першому етапі - внесення кандидатур. За її словами, для опозиційних сил вже на етапі внесення кандидатур створювалися штучні перешкоди - вимагалися не передбачені законодавством документи, в тому числі і внутрішньопартійного характеру. Доходило до абсурду - в 135 окружній комісії документи не приймали, оскільки на них не стояв підпис Юлії Тимошенко, хоча всі знають, де вона зараз перебуває, - заявила юрист.

За її словами, лише після тривалих пояснень і диспутів вдалося домогтися прийняття документів, хоча опозиціонери передбачали такий варіант і заздалегідь провели з'їзд, на якому наділили повноваженнями підписувати всі документи Олександра Турчинова, так що така ситуація не повинна була виникнути в принципі.

"Жеребкування проводились приховано, навмисно затягувалися, створювалися штучні бар'єри в процесі подання кандидатур для включення до складу дільничних виборчих комісій. До цих пір всі учасники виборчого процесу не можуть отримати результати жеребкувань, що може свідчити про відверті фальсифікації і підтасовки", - наголошується в заяві, поширеній на прес-конференції.

«У ніч з п'ятниці на суботу при проведенні жеребкування були зафіксовані грубі порушення законодавства України, - розповіла Оксана Добровольська. - Ні в одній з комісій не були заздалегідь вивішені списки, учасники жеребкування по включенню представників політичних партій до складу дільничних виборчих комісій не знали під яким номером вони йдуть, а оригінали постанов, які, згідно із законодавством, повинні пред'явити протягом чотирьох годин, у всій області вдалося отримати тільки по двох комісіям».

Ще однією серйозною проблемою, з якою зіткнулися опозиціонери, стали так звані «двійники», тобто кандидати, які подаються в комісії від декількох суб'єктів виборчого процесу, хоча за законом можуть подаватися лише від однієї сторони. Це, в свою чергу, давало комісії привід виключити їх з обох подань і кандидат втрачав своє право стати членом комісії. На думку представників Об'єднаної Опозиції, "двійники" явно не були наслідком помилки, судячи з того, що більше сімдесяти чоловік в кожному окрузі були представлені як кандидатури до складу ДВК від декількох партій одночасно.

Примітно, що більшість із запропонованих опозицією людей заявляють, що ніякої іншої заяви не писали і ксерокс паспорта нікому більше не давали

Примітно, що більшість із запропонованих опозицією людей заявляють, що ніякої іншої заяви не писали і ксерокс паспорта нікому більше не давали. При цьому, на вимогу політичної сили пред'явити другу заяву їхніх кандидатур виборчі комісії незмінно відповідали відмовою без пояснення причин.

У 136 комісії, запевнив кандидат по цьому округу від ВО "Батьківщина" Олександр Сомов, керівництво комісії взагалі ховається з документами в серверній, доступ куди, за словами голови комісії, дозволений лише для голови, заступника і секретаря, а також для відповідного технічного працівника. Таким чином, інші члени комісії, які, за законом, можуть ознайомлюватися з усією виборчою документацією і заходити у всі приміщення комісії, не можуть ознайомитися з документами, - заявив Олександр Сомов.

«Вільно «кочуючі» персональні дані людей, які, згідно із законодавством, знаходяться в обмеженому доступі - це дуже небезпечна тенденція. Швидше за все, не у всіх «двійників» є ксерокопії паспортів, але це в будь-якому випадку підроблення документів, що тягне за собою юридичну відповідальність», - повідомила юрист.

Не виключає юрист і можливості створення дублікатів ксероксів паспортів в самих окружних комісіях, адже теоретично в них є ксерокс та доступ до таких документів. Разом з тим, юрист вважає, що більш імовірна відсутність ксероксів паспортів в поданнях інших партій - це пояснило б чому партії так не поспішають показати ці документи.

Про іншу проблему заявив кандидат від ВО «Батьківщина» по Приморському району Одеси Володимир Усов.

«В окружній виборчій комісії 135 округу вісімнадцять осіб. Шістнадцять з них представляють Партію регіонів або ж її сателіти. Шестеро членів комісії - викладачі Одеської Юридичної академії, дана інформація знаходиться у відкритому доступі», - підкреслив Володимир Усов. - Той факт, що кандидатом від Партії регіонів по Приморському району йде президент вищеназваного навчального закладу Сергій Ківалов можна вважати лише вдалим збігом», - посміхаючись завив опозиціонер.

А ось в 133 і 137 виборчих округах жеребкування для опозиції пройшли досить вдало - опозиційні сили отримали по чотири-п'ять представників. Опозиціонери вважають, що такий результат став можливий завдяки чесному проведенню жеребкування. Однак цей результат не влаштував Партію регіонів - її уповноважені особи вже висловлювалися за повторне проведення жеребкування.

«Партія регіонів розглядає жеребкування як безпрограшну лотерею, вони будуть крутити барабан, поки не випаде бажане їм співвідношення сил», - підсумував Володимир Усов.

А ось в 142 виборчому окрузі (центр - м. Арциз) жеребкування, за словами кандидата від ВО «Батьківщина» Олександра Борнякова, більше було схоже на фарс.

«На проведенні жеребкування були присутні журналісти з камерами, тому членам виборчої комісії не вдалося по-швидкому «розкидати» номери. Але при цьому деякі члени комісії залишали приміщення і за закритими дверима обговорювали якісь питання з Ігорем Плохим, кандидатом від Партії регіонів», - зазначив Олександр Борняков.

За словами Олександра Борнякова, на засіданні комісії також був присутній голова Арцизької райради Іван Бузіян, який намагався скандалити з журналістами і вигнати їх із засідання.

Опозиція відзначає створення штучних бар'єрів у процесі подання кандидатур для включення до складу дільничних виборчих комісій (№ 135, 136, 140 і 142), порушення процедури і затягування часу в процесі формування списків для участі у жеребкуванні (всі окружні виборчі комісії в особі голів і секретарів : № 134, 135, 136, 137, 140, 141, 142, 143), відверту фальсифікацію результатів жеребкування (№ 134, 135, 136, 140, 141, 142, 143), а також навмисний зрив роботи комісії № 142.

ВО "Батьківщина" звернулася в Генпрокуратуру, до Президента України Віктора Януковича і міжнародних структур, щоб «здійснити вплив на органи виконавчої влади України, з метою припинення фальсифікації результатів виборів у місті Одеса та в Одеській області»

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.