Практично у всіх окружних виборчих комісіях Львівської області жеребкування складу ДВК відбулося в останній відведений для цього Законом день – 21 вересня. Подальші суперечки, різне трактування виборчого законодавства та неможливість проконтролювати увесь процес – від перших подань до оголошення складу ДВК – ще більше збурювало і до того напружену ситуацію на дільницях. Як це було, розглянемо на прикладі засідання окружної виборчої комісії у  виборчому окрузі №122 (центр – м. Яворів)

За три дні до жеребкування, 18 вересня, комісія завершила приймати останні подання кандидатур на членів ДВК, які підготували партії, що мають фракцію у парламенті, політичні партії та кандидати-мажоритарники у відповідному одномандатному окрузі. Якщо керуватися журналом реєстрацій окружної виборчої комісії, бажання взяти участь у жеребкуванні виявило 53 суб’єкти подання.

На цьому етапі не обійшлося без запитань та нарікань. По-перше, якщо станом на передостанній день, відведений Законом для подання, було зареєстровано 11 суб’єктів, то в останній день (18 вересня) їх було вже 53. Хоча у самій цій обставині немає жодного порушення, проте той факт, що в останню мить реєструється 4/5 усіх подань унеможливлює якісний рівень їхньої перевірки, а відповідно, збільшує ймовірність зловживань, зокрема появи «двійників». Тут йдеться переважно про так звані «технічні» партії, які очевидно на це розраховують. По-друге, поміж окремими членами окружної комісії виникла суперечка щодо справжньої кількості зареєстрованих подань, яка розходиться з останніми записами у журналі. Начебто, станом на 24:00 останнього дня подачі їхня кількість налічувала 44 суб’єкти, а в день жеребкування їх було вже 53. По-третє, якщо проаналізувати журнал реєстрації подань, то можна виявити кілька випадків, коли списки кандидатів від різних політичних партій подавалися однією і тією ж особою. В юридичній площині порушення немає, оскільки Закон не забороняє цього за умови, що така особа має нотаріально завірену довіреність від партії. Та фактично ця обставина видається сумнівною з точки зору прозорості та чесності виборчого процесу, адже такі подання вказують на зв’язок між цими суб’єктами.

За таких обставин окружна комісія підійшла до дня жеребкування, яке відбулося 21 вересня. Засідання розпочалося з того, що уповноважені політичних партій, кандидати-мажоритарники та їхні довірені особи намагалися з’ясувати у голови ОВК кількість «двійників», чи вони вилучені, у чиїх поданнях вони зареєстровані, та зрештою, особисто переглянути папки з поданнями. Зі слів системного адміністратора, який працює з системою «Вибори», було виявлено 92 «двійника», які начебто автоматично були не допущенні до процедури жеребкування. При цьому, ніякого підтвердження чи можливості наочно пересвідчитись у цьому не було, а тому учасники засідання наполягали на перегляді папки з поданнями. У зв’язку з цим у засіданні було оголошено перерву. За деякий час засідання знову відновилось, але папки з поданнями нікому так і не показали. Комісія прийняла рішення про зняття цього питання з обговорення і розпочала процедуру жеребкування.

З технічної точки зору претензій до самої процедури жеребкування не було. Завчасно підготовлені жеребки запакували у конверти і вкинули у коробку з непрозорого матеріалу. Після перемішування, технічний працівник почергово діставав жеребки, визначивши квоту кожного із суб’єктів подання.

За результатами жеребкування участь у формуванні ДВК (205 звичайних і 2 спеціальні) у виборчому окрузі №122 візьмуть усі суб’єкти подання, крім одного – Демократичної партії угорців України. Проте, більшість з них – невідомі широкому загалу політичні партії, такі як «Братство», «Ліберальна партія Україна», «Держава», Партія Пенсіонерів України, Молодіжна партія України, «Руська єдність», «Союз. Чорнобиль. Україна» та інші.

Як видно з таблиці, найбільше представництво в ДВК матимуть ВО «Свобода» (202), партія Наталі Королевської «Україна – Вперед!» (177), Народний Рух України (156), «Громадянська солідарність» (139), НУНС (132), Молодіжна партія України (130), "Громадянська позиція" (121), Партія регіонів (116), а також кандидати-мажоритарники Тарас Козак (192), Григорій Бабій (184), Сергій Савуляк (106) та Василь Пазиняк (102). Крім цього, завдячуючи вимозі Закону, максимальне представництво матимуть партії, які мають фракцію у парламенті, які включаються до складу комісій без жеребкування – автоматично – на основі подання. 

Додатково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.