Кандидат у народні депутати по ТВО № 184 від Партії Регіонів  Михайло Дмитрук,  відкрито розповів, де і яким чином підкупувувув виборців на окрузі

Як інформує активіст Громадянської мережі ОПОРА, в друкованих ЗМІ області з’явилася інформація, щодо благодійної діяльності кандидата в народні депутати Михайла Дмитрука, яка відповідно до чинного законодавства однозначно трактується як непрямий підкуп виборців. Зокрема, кандидат придбав насос для підкачки питної води для жителів села Дудчани, електроплиту для Гаврилівської загальноосвітньої школи, а також музичне обладнання для селищного Будинку культури. Цим же кандидатом у Нововоронцовській ЗОШ № 1 встановлений дитячий майданчик, у селі Любимівка – виділені кошти на придбання водопровідних труб, а у селі Бєляївка – встановлені сонячні батареї на даху місцевої церкви.

Також згідно з публікацією М. Дмитрук надає грошову допомогу хворим на лікування. Найбільшу «увагу» кандидат у депутати приділяє загальноосвітнім закладам та дитячим садкам, про що красномовно свідчить публікація у газеті.

1348317124_9qnlryk0rq8

Також Дмитруком для агітації масово використовувались конференції педагогічних працівників, а також урочисті відкриття навчальних закладів всіх рівнів. До агітації активно долучались представники державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування та самі педагогічні працівники. На заходах виборцям масово роздавались різноманітні шкільні набори з символікою Партії регіонів.

Нагадуємо, що згідно з ч. 7 ст. 68 закону про вибори, партія або кандидат можуть проводити агітаційні заходи лише з коштів виборчого фонду. Натомість в цьому випадку представник Партії Регіонів використав заходи, організовані місцевою владою, за бюджетні кошти для власної агітації. Крім того, порушено принцип рівності суб’єктів виборчого процесу, адже інші представники політичних партій не виступали на жодному з цих заходів.

Спостерігачі ОПОРИ наголошують на тому, що службовці органів влади під час виконання своїх обов’язків у виборчий період повинні дотримуватись не лише норм Закону України «Про вибори народних депутатів», а й інших нормативних актів, які встановлюють обмеження для чиновників, в тому числі й «Загальних правил поведінки державного службовця». Адже неправомірна участь державних службовців у агітації на користь когось з суб’єктів виборчого процесу ставить під сумнів чесність та справедливість усього виборчого процесу.

За коментарями звертайтесь:
Родіон Банар,
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Херсонській області
063 628 67 91

Довідка

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.