У суботу, 22 вересня, поблизу села Залісся (Шацький р-н Волинської області) посадовці обласної та районної держадміністрацій відкрили відрізок новопрокладеної дороги. Крім чиновників участь у заході взяв й кандидат у народні депутати від Партії регіонів, а самі урочистості супроводжувались агітацією за провладну партію.

5,6 кілометрів дороги, побудованої за державний кошт, у суботу відкривали голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук та голова Шацької райдержадміністрації Володимир Найда. Разом з ними участь в цих урочистостях взяв і народний депутат Григорій Смітюх, який під номером «49» балотується у виборчому списку Партії регіонів.

volyn22312ff

Як повідомили ОПОРІ достовірні джерела, на публічному заході місцевої влади Смітюх закликав голосувати за Партію регіонів і, зокрема, за себе, навіть назвав свій порядковий номер у виборчому списку. Кандидатів від інших політичних сил на цьому заході не було.

Крім того, як видно з фотографій з місця подій, під час проведення офіційного заходу проводилась агітація за Партію регіонів - уздовж дороги поряд з місцем, де відбувалась подія, розмістилися молоді люди із партійними прапорами.

volyn_fdefdfdf2

Наведені факти, за словами координатора виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайла Шелепа, свідчать про порушення ряду норм діючого законодавства. По-перше, голова облдержадміністрації, який є членом Партії регіонів, повинен був не допустити проведення агітації під час заходу, що проводився за державні кошти. Адже хоча субота і була вихідним днем, але на заході Борис Клімчук та Володимир Найда були як посадовці, а не як звичайні громадяни. Отож, вони повинні були б утримуватися від демонстрації власних політичних поглядів. Крім того, голова облдержадміністрації порушив своє ж розпорядження, видане ще в липні «Про стан здійснення заходів з підготовки і проведення виборів народних депутатів України в області», яким зобов’язав голів райдержадміністрацій неупереджено ставитися до політичних партій та кандидатів у народні депутати України.

По-друге, згідно ч. 7 ст. 68 закону про вибори, партія може проводити агітаційні заходи лише з коштів виборчого фонду. Натомість, в цьому випадку представники ПР використали заходи, організовані місцевою владою, за бюджетні кошти для власної агітації. Крім того, порушено принцип рівності суб’єктів виборчого процесу, адже інші представники політичних партій не виступали на заході.

«На жаль, подібні випадки нехтування обмеженнями в проведенні агітації державними службовцями з наближенням дня виборів стають все частішими», - коментує Михайло Шелеп.

Спостерігачі ОПОРИ наголошують на тому, що службовці органів влади під час виконання своїх обов’язків у виборчий період повинні дотримуватись не лише норм Закону України «Про вибори народних депутатів», а й інших нормативних актів, які встановлюють обмеження для чиновників, в тому числі й «Загальних правил поведінки державного службовця». Адже неправомірна участь державних службовців у агітації на користь когось з суб’єктів виборчого процесу ставить під сумнів чесність та справедливість усього виборчого процесу.

Марія Доманська, прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.