21 вересня у приміщенні готелю «Харків» відбулась зустріч кандидата-мажоритарника від Об'єднаної опозиції «Батьківщина» по 169 виборчому округу Олександра Кірша з представниками міжнародної неурядової організації «CANADEM», міжнародними спостерігачами від ЕNEMO та спостерігачами від Громадянської мережі ОПОРА. Головою темою заходу була заява кандидата-мажоритарника Олександра Кірша стосовно нападу,що відбувся напередодні

19 вересня під час зустрічі кандидата з виборцями поблизу будинку 35-б на вулиці Астрономічній невідомі виприснули в обличчя кандидату зелену суміш. У якості доказів Олександр Кірш продемонстрував "Постанову про відкриття кримінальної справи" та довідку з Міської клінічної лікарні №14, куди він був госпіталізований одразу по закінченню зустрічі з діагнозом «Хімічний опік роговиці та кон’юнктиви 1 ступеню правого ока».

Олександр Кірш

Під час проведення зустрічі з міжнародними та українськими спостерігачами опозиціонер Кірш мав «зелений» вигляд у прямому сенсі слова. Як він пояснив, найкращій спосіб змити з себе зеленку - це поголитися. А так, як поголитися вдається не всюди, тому він вимушений ходити «зеленим». На зустрічі також був присутній Іван Варченко, кандидат-мажоритарник від Об'єднаної опозиції «Батьківщина» по 175 виборчому округу.

У своєму виступі Олександр Кірш та Іван Варченко висловили недовіру нинішній владі, спираючись на те, що жодних дій стосовно перешкоджанню цих інцидентів не проводиться, і тому на останніх щаблях передвиборчої боротьби ці дії матимуть продовження. На їхню думку, це ставить під сумнів  проведення безпосередньо голосування і підрахунок голосів та кампанії виборів в цілому, особливо після «всебічно різноманітного» формування окружних та дільничних виборчих комісій.

Виступаючі запросили представників міжнародної спільноти долучитися до участі у «святковому Дні міста та України» - 28 жовтня, та використати усі можливі ресурси для запобігання фальсифікації виборів.

Постанова

Довідка

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.