Згідно з результатами жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій у Волинській області найбільші шанси бути представленими у ДВК, крім парламентських фракцій, мають партії «Справедлива Україна», «Держава» та Слов'янська партія. Також значну кількість місць, за рахунок кандидатів-самовисуванців, матиме Партія регіонів.

20-21 вересня на засіданнях окружних виборчих комісій було проведено процедуру жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій п’яти виборчих округів Волинської області (№ 19-23).

Оцінку процедурі жеребкування, яку ЦВК визначила своєю постановою, ми вже давали. Зараз спостерігачами узагальнюються матеріали щодо проведення процедури жеребкування окружними комісіями на практиці. Натомість тут ознайомимо вас з результатами цих жеребкувань.

Як відомо, згідно ст. 27-28 Закону «Про вибори народних депутатів»  право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій мали депутатські фракції, зареєстровані у Верховній Раді України, політичні партії, суб’єкти виборчого процесу, та кандидати у депутати у відповідному одномандатному окрузі. За процедурою розподілу місць в дільничних виборчих комісіях, парламентські фракції отримували місце в ДВК обов’язково. Натомість, інші суб’єкти виборчого процесу мали пройти процедуру жеребкування, що відбувалась в кожному виборчому окрузі. Саме результати жеребкування і мали визначити перелік партій та кандидатів, представники яких і будуть працювати в дільничних комісіях.

Оскільки, п’ять парламентських фракцій отримали квоти в ДВК автоматично, то інші суб’єкти виборчого процесу могли претендувати лише на вільні місця. Так, для ДВК малих виборчих дільниць вільними залишалися фактично лише 13 місць, для середніх дільниць – 15, для великих дільниць - 19. Тобто лише ці місця в реальності «розігрувались» в процесі жеребкування. Тому для аналізу нами було взято дані лише по тих суб’єктах виборчого процесу, яким в результаті жеребкування випали номери від 1 до 19. Саме ці позиції дають найбільше шансів делегувати своїх представників до складу дільничних виборчих комісій. Однак зрозуміло, що ці дані містять певну похибку, величина якої залежить від кількості дільниць кожного виду в окрузі та кількості осіб пропонованих партіями чи кандидатами до складу ДВК.

Отож, за результатами жеребкування, найбільше шансів мати своїх представників в ДВК Волинської області, крім парламентських фракцій, мають такі партії, як: «Справедлива Україна», «Держава» та Слов'янська партія. Вони отримали «прохідні» порядкові номери у всіх п’яти виборчих округах області. Що цікаво, жодна з цих партій не має на Волині дієвих місцевих осередків.

Дещо менше представництво в ДВК матимуть наступні п’ять партій: Народна Партія, Народний Рух України, Партія «Руський блок», Всеукраїнське політичне об'єднання «Єдина Родина» та Конгрес Українських Націоналістів, кожна з яких отримала «прохідні» номери в трьох округах. В трьох округах буде представлена і політична партія «УДАР», оскільки крім самої партії місця в ДВК дістались двом кандидатам-мажоритарникам від УДАРу. Інші 32 партії та 10 кандидатів отримали місця в ДВК двох чи одного округів. Повний список партій та кандидатів та їх порядкові номери згідно результатів жеребкувань міститься у додатку.

Цікава ситуація склалась із Партією регіонів. Так, за результатами жеребкування ПР отримала «прохідний» номер лише в одному окрузі - № 20. Ще один округ партія «здобула» завдяки квоті свого офіційного висуванця-кандидата по 19-му виборчому округу. Але це не все – детальний аналіз результатів жеребкувань та списків зареєстрованих кандидатів показав, що провладна партія матиме своїх членів ДВК ще як мінімум у 4 округах. Виявилось, що в списки «щасливчиків», які отримали місця в дільничних комісіях, потрапили ще п’ять кандидатів-самовисуванців, які водночас є членами Партії регіонів (виборчі округи № 19, 20, 21, 23). І це не рахуючи подань від фракції Партії регіонів у Верховній Раді.

Таким чином вже на самому початку процесу формування ДВК «доля подарувала» різним політичним силам різні стартові можливості, що безперечно відіб’єтся на роботі дільничних виборчих комісій. А є ж ще подання від мало кому відомих партій та «незалежних» кандидатів, які, як показує досвід формування ОВК, «грають» на руку комусь із рейтингових політичних сил.

Результати жеребкування свідчать про те, що процедура формування дільничних виборчих комісій визначена в законі та деталізована в постанові ЦВК не забезпечує принципу рівності для всіх суб’єктів виборчого процесу та не дає партіям можливість здійснювати контроль за діями один одної, що може негативно вплинути на подальший хід виборчого процесу.

xls Результати жеребкувань на Волині.xls

Михайло Шелеп, Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86
 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.