7 вересня у газеті «Час Київщини», заснованій цього року Київською ОДА та Київською райрадою, було опубліковано результати опитування громадян, проведеного Всеукраїнським соціологічним союзом. І все було б гаразд, проте це опитування не містить жодних даних щодо статистичної вибірки та похибки, а також переліку питань, які задавалися респондентам. Аналогічно результати дослідження опубліковані на сайті Партії регіонів

Однак навіть не відсутність інформації про дослідження і не продемонстроване впевнене лідерство провладних кандидатів у всіх округах є найцікавішим. У матеріалі газети вказано, що опитування проводив Всеукраїнський соціологічний союз – організація, якої в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців просто не існує. Відповідний запит до реєстру скерували спостерігачі ОПОРИ.

Подібна публікація є прямим порушенням ч. 1 ст. 67 Закону України «про вибори народних депутатів», у якій зазначено наступне: «Підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов'язаного з виборами, з обов'язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.»

Vytyag

Chas__Kyivschyny_07.09.12_No.19_storinka5

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.