У місті Кременчук, яке є центром 146 одномандатного виборчого округу, спалахнув скандал із видачею посвідчень, що дають право голосувати на іншій виборчій дільниці. 250 студентів та викладачів Кременчуцького льотного коледжу Національного авіаційного університету написали заяву на зміну виборчої дільниці для голосування на одну у місті Києві. Одразу ж після видачі цих документів виборцям відповідними органами, керівництво коледжу їх зібрало. Про це повідомив міліціянтів голова місцевої ОВК Олександр Крижановський

«14 вересня до окружної виборчої комісії звернувся громадянин України та повідомив про те, що йому спочатку видали посвідчення про зміну місця голосування, а потім його ж відібрали. Процедура, яка передувала цій ситуації, досить дивна. Громадянин, який звернувся до нас, є студентом Кременчуцького льотного коледжу Національного авіаційного університету. До них зайшов керівник курсу, Головатенко Віталій Юрійович, і наполегливо рекомендував написати заяву на зміну місця голосування. Оскільки в той момент діяла 57 постанова ЦВК, то для такої заяви було достатньо навчального плану, згідно з яким ці студенти приймають участь у фестивалі в Києві. Звісно ж, ніхто ні у кого бажання не питав. Студенти отримали завдання і чітко його виконали – написали заяви. Ці заяви відвезли до органів ведення реєстру громадян – у нас їх два – у Автозадському та Крюківському районах. Відповідно і там, і там ці заяви з’явились. Оскільки навчальний процес справа досить важка і об’ємна, державні органи пішли назустріч, і до навчального закладу виїхали уповноважені представники, які на місці видали ці посвідчення. Після цього всі посвідчення у студентів зібрали. Але на цей момент вже діяла нова постанова ЦВК номер 893 від 12 вересня, яка вимагала для видачі такого посвідчення обов’язкової наявності довідки від лікаря або документу, який засвідчує факт тимчасового перебування громадянина України в іншому місці через роботу або навчання. Оскільки нова постанова фактично відмінила дію старої, то в понеділок, 17 вересня, працівники органів ведення державного реєстру виборців мали забрати видані посвідчення. Але в понеділок цього зроблено не було.

Звісно, закрити очі на цей факт ми не могли, адже 250 громадян України намагались фактично позбавити права на волевиявлення . Наразі я подав заяву до міліції з приводу цього факту і чекаю відповідь у встановлений 10 денний строк», - саме так описав ситуацію у коментарі спостерігачам ОПОРИ голова окружної виборчої комісії Олександр Крижановський.

Керівництво коледжу в бесідах з журналістами будь-які закиди на свій бік відкидає і називає заяву Олександра Крижановського та наступні дії державних службовців провокацією.

Тим часом спостерігачам вдалось поспілкуватись із одним з викладачів Кременчуцького льотного коледжу, ім’я та прізвище якого ми не надаємо на його ж прохання. За його словами, всіх працівників, які мали виходити на роботу 29 жовтня (перший понеділок після дня голосування) разом зі студентами відправляють до Києва 28 жовтня, нібито на якийсь концерт за участю студентів Національного авіаційного університету, знімаючи для цього усіх із занять у понеділок. І знову ж таки змушують оформляти посвідчення про зміну місця голосування, щоб студенти та викладачі могли проголосувати у Києві, але для чого у всіх потім зібрали ці посвідчення - незрозуміло.

То ж спостерігачі ОПОРИ слідкують за розвитком подій та реакцію від правоохоронних органів на заяву голови окружної виборчої комісії.

Детальніше:

Юлія Суперека
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Полтавській області
063 568 79 01

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.