Голова окружної виборчої комісії №157 (м. Суми) Ольга Одінцова (квота Партії регіонів) направила 17 вересня до міліції заяву про вчинення злочину кандидатом в народні депутаті від Об’єднаної опозиції по округу №157 Олегом Медуницею.

У розпорядженні представників ОПОРИ є текст цієї заяви, яку було написано на ім’я начальника УМВС України в Сумській області полковнику міліції Олегу Демченко та взято міліцією до розгляду. На цьому документі вказано граничний термін розгляду – до 25 вересня.

20 вересня кандидат Олег Медуниця на засіданні ОВК №157 заявив свою незгоду із діями голови комісії. Він вважає, що це рішення упередженим та підстав для таких дій не було, тим більше голова комісії навіть не звернулася до нього за поясненнями. Ольга Одінцова зауважила, що Олег Медуниця заважає роботі комісії, але погодилася поставити обговорення цього питання в кінці порядку денного.

В цей день у порядку денному було жеребкування щодо дільничних виборчих комісій, після якого члени ОВК близько трьох годин зачитували імена та прізвища членів усіх 100 дільниць, що розташовані в окрузі №157. Коли справа дійшла до обіцяного розгляду скандального питання більшість міжнародних спостерігачів, журналістів та сам Олег Медуниця покинули залу засідань.

«Ставлю питання на голосування, чи будемо ми розглядати питання «різне», тобто заяву Олега Медуниці, вважаючи на те, що він відсутній на засіданні», - заявила Ольга Одінцова. Не дивлячись на заперечення уповноваженої особи від сумського штабу Об’єднаної опозиції Дмитра Лантушенка, вона поставила це питання на голосування: 14 членів ОВК вирішили, що це не варте уваги.

Проте Дмитро Лантушенко наполіг, щоб голова комісії таки дала відповідь. Вона нарешті погодилася і передала слово юристу ОВК Олександрі Логвиненко: «Діє презумпція невинності. На даний момент Олегу В’ячеславовичу Медуниці не те, що не пред’явлене звинувачення і не винесений вирок суду, але проти нього навіть не порушена кримінальна справа. Про яке обвинувачення може йти мова? До ОВК надійшла заява від іншого кандидата в народі депутати - заявник попросив ОВК передати його заяву до правоохоронних органів з метою перевірки. До заявника потрапив примірник газети, відповідальність за друкування якої несе Олег Медуниця. На шпальтах цієї газети є логотипи партії ВО «Батьківщина». Згідно ст. 159 п. 1 Кримінального кодексу України лише за кошти виборчого фонду суб’єкту виборчого процесу може відбуватися агітація.

Заявник побачив у цьому ознаки складу злочину і звернувся до ОВК. Відповідно до ст. 74 п. 25 Закону України «Про вибори народних депутатів» ОВК невідкладно, отримавши подібну заяву  про повідомлення про злочин, повинна звернутися до правоохоронних органів, що і було зроблено. Порядку ставлення цього питання на голосування ніде не прописано. Тим більше це необхідно було зробити невідкладно. Ми не мали права не відреагувати на таку заяву. Це все для того, щоб вибори були законними, демократичними і дійсно відкритими. Керівний склад ОВК, дослідивши зміст, вирішив звернутися до правоохоронних органів, а встановлення якогось факту чи визнання особи винною просто не входить до компетенції ОВК. Для цього є правоохоронні органи та суд».

Пояснимо заяву юристки: кандидат в народні депутати по округу №157, самовисуванець Олександр Перчаков, якого за порушення партійної дисципліни було виключено із партії «Фронт Змін», написав заяву до ОВК. Він вважає, що в листівці, друк якої був проплачений із виборчого фонду Олега Медуниці, не повинно бути логотипів ВО «Батьківщина». Такі листівки роздавали 14 вересня у центрі Сум. Це і є, так би мовити, склад злочину. В розпорядженні ОПОРИ є відповідна заява Олександра Перчакова.

Цікаво, що декілька днів тому представники ОПОРИ зафіксували розповсюдження листівок партії «Україна – Вперед!», надрукованих із виборчого фонду кандидата в депутати по округу №157 від цієї партії Олега Шестака. Проте Олександр Перчаков чомусь не став по аналогії подавати заяву про злочин відносно цього кандидата.

Листівка кандидата від партії

Листівка кандидата від партії

Процитуємо ст. 74 п. 25, на яку посилається юристка ОВК: «У разі надходження до Центральної виборчої комісії або окружної виборчої комісії заяви чи іншого повідомлення щодо порушень, які мають ознаки вчинення злочину чи адміністративного правопорушення, відповідна виборча комісія невідкладно звертається до відповідних правоохоронних органів щодо перевірки зазначеного повідомлення та реагування відповідно до законів України».

Представники Олега Медуниці зазначають, що комісія не приймала жодних рішень із цього приводу і заява до міліції була направлена «керівник складом ОВК». Це підтвердила і юрист ОВК. Олег Медуниця вважає це порушенням з боку ОВК.

Як відомо, згідно чинного виборчого законодавства єдиний спосіб зняти з реєстрації кандидата є обвинувальний вирок суду. Олег Медуниця вважає, що влада таким чином намагається виключити його із передвиборчої боротьби. За даним фактом він подав позов до суду та скарги до прокуратури та ЦВК.

Суми

Суми

Суми

Суми

Заява

Заява

За коментарями звертайтесь:
Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 067 14 20 301
 
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90;

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.