Сьогодні у 95 виборчому окрузі відбулося жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних комісій. Засідання розпочалося без попередження офіційних спостерігачів та деяких членів комісії – і за зачиненими дверима

Коли спостерігач ОПОРИ прибув до окружної комісії, засідання вже проводилося. Невідомі із застосуванням сили перешкоджали потрапити у приміщення, де відбувалося жеребкування, особам, які мають право бути присутніми на засіданні ОВК. Зокрема за дверима чекали кандидати від опозиційних партій та їхні уповноважені представники, а також журналісти з камерами.

Як повідомили свідки жеребкування, невідома була загальна кількість жеребків. А результати озвучував голова комісії А. Новошицький, член Партії регіонів, – так, щоб їх чули тільки члени ОВК. Про це було складено відповідний акт.

Кандидат у депутати від Політичної партії Українська платформа «Собор» Євген Жовтяк висловив свою особисту думку, що у жеребкуванні перемогли партії, наближені до «регіонала» Петра Мельника.

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, в кінцевому результаті один з кандидатів у депутати викликав міліцію, що станом на 18:30 складала відповідний протокол та опитувала свідків. Заяву про перешкоджання потрапити у приміщення склав, зокрема, Ю. Денисенко, депутат Ірпінської міської ради.

Нагадаємо, що згідно орієнтовного календарного плану основних заходів з підготовки до виборів народних депутатів, з 19 до 21 вересня окружні виборчі комісії повинні провести жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.