18 вересня Одеський регіон міг спостерігати пряму трансляцію з одним із лідерів об'єднаної опозиції Арсенієм Яценюком, який прибув із візитом до Одеси. Телеміст з ізмаїльчанами повинен був відбутися на площі біля Будинку культури ім. Т.Г. Шевченка. До такої події вирішили серйозно підійти як представники опозиції, так і провладна партія

Так, вже за день до телемосту всі площі, на яких може вміститися велика кількість людей (зокрема і площа перед ДК) були заставлені наметами Партії регіонів. А з першої половини дня 18-го вересня з боку Будинку культури почали доноситися звуки організованого концерту. Незважаючи на перепони, опозиція вирішила вести трансляцію, якщо не на запланованому місці, то неподалік - біля свого штабу. Але ближче до полудня місце вирішили змінити і транслювати телеміст прямо на площі біля міської ради.

Близько чотирьох годин атмосфера біля будівлі виконкому стала загострюватися і до встановлених наметів опозиції почали приєднуватись (а потім і зовсім взяли їх в кільце) намети Партії регіонів. Крім того, регіонали кинули всі сили на забезпечення підвезення активістів і партійного інвентарю. Привезли серед іншого і потужні колонки, які надалі просто глушили виступ опозиціонерів. Цікаво, що музика була живою - її виконували навіть відомі у місті люди. Один з представників музичних груп заявив, що це просто висловлення своєї позиції.

Активно підключилися і правоохоронні органи, які прибули практично відразу і зайняли позицію спостерігачів за дотриманням порядку.

Незабаром опозиційні намети були окільцьовані настільки, що їх просто не було видно, а пробратися через регіоналівські, які стояли в кілька рядів, було практично неможливо. Судячи з усього, це не сподобалося прихильникам опозиційних сил - багато хто намагався відбирати маленькі прапорці з символікою Партії регіонів, рвати їх і топтати ногами.

Все, що відбувалося, в принципі, було передбачувано, оскільки ізмаїльчани вже спостерігали подібні дії партії влади. Однак подальші події пішли по непередбачуваному сценарію. Вже на початку трансляції всіх присутніх приголомшило те, що було кинуто димову шашку, від якої розійшлося стільки їдкого диму, що люди були змушені розбігтися в сторони. Дим розповсюдився практично по всій площі та майже на півгодини зупинив виступ опозиціонерів.

Поки увага була прикута до пожежної машини, яка прибула на допомогу, з будівлі міськвиконкому вийшов лідер міської Партії регіонів Євген Пундик, який також є секретарем Ізмаїльської міської ради. Виявилося, що поки присутні приходили до тями, хтось перерізав шнур подовжувача, яким апаратура Партії регіонів була підключена до мережі. Євген Пундик привернув увагу преси і зробив офіційну заяву, що опозиціонери навмисно пошкодили шнур, аби зірвати мирну акцію регіоналів. Крім того, за словами головного міського регіонала, опозиціонери кинули димову шашку в намет Партії регіонів, що ледь не призвело до займання всієї апаратури. Таким чином, заявив Євген Пундик, все що відбувається - просто провокація.

Після цієї заяви чиновник протягом години давав свідчення міліції. А в цей момент депутат Одеської обласної ради та кандидат-самовисуванець у народні депутати України В'ячеслав Страшилін (який також є членом Партії регіонів), заявив всім, що бачив, хто кинув шашку, і вказав на підозрювану ним молоду людину. Також він звинуватив секретаря міської ради в пияцтві на робочому місці.

У зв'язку з цими подіями представник Громадянської мережі «ПОРА взяла коментарі у ще одного депутата Одеської обласної ради, одного з лідерів Об'єднаної опозиції Павла Бойченка. Він назвав усе, що відбувається цирком, а поведінку Партії регіонів «не чим інакшим, як проявом їхнього страху та слабкості», оскільки трансляція моста нічого страшного не передбачала - можна було дозволити провести її мирно, щоб люди просто прийшли, послухали і поставили свої запитання.

Сам Євген Пундик на запитання журналіста, чому співпали обидва заходи, незважаючи на подану представниками опозиції заявку на проведення мітингу, пояснив, що все, що відбувається мітингом назвати не можна. За словами Євгена Пундика, сьогодні в Одеську область з офіційним візитом прибув Президент України Віктор Янукович, і на знак підтримки політичної сили подібні заходи були заплановані Партією регіонів з 17 по 26 вересня. Більш того, Євген Пундик заявив, що сьогоднішнє блокування активістами Партії регіонів проходу громадян до наметів опозиції - абсолютно нормально і є, скоріше за все, конкуренцією молодіжних організацій. Політик повідомив, що є лише ініціатором акції, однак ніякого відношення до її організації не має. Примітно, що Євген Пундик заявив про активну позицію у проведенні подібних заходів нового члена виконкому Дмитра Філіпчука, і що саме він може прокоментувати всі питання по організації сьогоднішнього заходу. Сам же Дмитро Філіпчук сприйняв слова свого начальника як жарт.

Не дивлячись на те, що пристрасті палали майже до десятої години вечора, люди таки змогли задати декілька запитань Арсенію Яценюку, і решта вечора пройшла відносно спокійно. Щоправда, тепер вже складно сказати, що викликало більший інтерес у народу - можливість задати питання Арсенію Яценюку чи сам процес того, що відбувалось.

Mityng_i_dym

Regionaly_i_dym
Prapor_PR

 


Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.


У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.