14 вересня Черкаський окружний адміністративний суд відмовив у позові Політичної партії «УДАР Віталія Кличка», у якому оскаржувалося проведення владою Чигиринського району Черкаської області (195 округ) агітації за Партію регіонів та її кандидата на офіційному інформаційному порталі Чигиринської райради та адміністрації (www.chigirinrda.org.ua).  Проте Політичної партії «УДАР Віталія Кличка», не погоджуючись із рішенням суду,  звернулася до Київського апеляційного адміністративного суду, який вже  18 вересня задовольнив позов.

У судовому рішенні вказано, що 7 вересня 2012 року «у рубриці «Новини» веб-сайту Чигиринської районної державної адміністрації та Чигиринської районної ради було розміщено статтю під назвою «Мені не соромно йти до людей, бо я завжди відстоював і буду відстоювати їх інтереси» з ознаками передвиборної агітації. Стаття містить інформацію про намір заступника голови Черкаської облдержадміністрації Олексія Головка балотуватися у депутати від Партії регіонів у 195 окрузі з обіцянками виборцям виконання дій щодо поліпшення життя мешканців краю.

Нагадаємо, що відповідно до п. 4 ч. 2. ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» однією з форм політичної агітації є «оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв'ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій та повідомлень». А  п. 2 ч. 1 ст. 74 вище зазначеного Закону зазначає, що «Участь у передвиборній агітації забороняється … органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам».

10 вересня на веб-сайті www.chigirinrda.org.ua була розміщена ще одна публікація «Кубок голови Партії регіонів», яка містила інформацію про започаткування та проведення Кубка голови районної організації Партії регіонів з футболу та про вручення головою районної організації Партії регіонів Олександром Цисаренком, який водночас є головою Чигиринської РДА, кубку та грошової винагороди. Матеріал містив фотознімки із символікою Партії регіонів.

Тому суд визнав, що «наведені статті є політичною рекламою і, відповідно, передвиборною агітацією» і задовольнив вимоги позивача та визнав протиправними дії Чигиринської райдержадміністрації та районної ради щодо втручання у виборчий процес, а також зобов’язав відповідачів видалити ці матеріали зі свого веб-сайта.

Цікавим є той факт, що представник відповідача апелював до того, що сайт www.chigirinrda.org.ua не є засобом масової інформації і не утримується за рахунок державного чи місцевого бюджетів.

Чигирин

Черкащина

За коментарями звертайтесь:
Сергій Варич
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в Черкаській області
063 62 86 780
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.