Чуднівська ОВК (ОВО №67) днями видала постанову, в якій порекомендувала селищній Раді оскаржувати дії суб’єктів виборчого процесу в суді

Як повідомив ДТС Громадянської мережі ОПОРА, 10 вересня 2012 р. окружною виборчою комісією ОВО №67 (м. Чуднів) було отримано лист з інформацією Чуднівської селищної ради про самовільне встановлення агітаційних наметів ВО «Свобода» поза визначеними на території Чуднова місцях для розміщення матеріалів передвиборчої агітації.

Головою Чуднівської ОВК Домашенко К.Д. було вирішено провести засідання комісії, яке і відбулося 12 вересня 2012 р. Зі слів кандидата в народні депутати у загальнодержавному багатомандатному окрузі від ВО «Свобода» Градовського Ю.І., який був особисто присутній на цьому засіданні, зазначену інформацію принесла і зачитала секретар ОВК Сірик Г. М., яка також є і членом виконкому Чуднівської селищної ради. В листі  повідомлялося, що в неділю, 9 вересня 2012р., в м.Чуднів представниками ВО «Свобода» було самовільно встановлено 3 агітаційні намети в невстановлених для цього місцях з метою проведення агітації за ВО «Свобода» та кандидата у народні депутати Кізіна С. В.

Після зачитання інформації, голова Чуднівської ОВК винесла на голосування проект рішення щодо інформації Чуднівської селищної ради, і члени ОВК майже одноголосно проголосували «за», видавши  дивну постанову №9 від 12.09.2012р. (додаток 1) «Про розгляд інформації Чуднівської селищної ради щодо самовільного встановлення агітаційних рекламних конструкцій представниками ВО «Свобода», якою окружна виборча комісія виборчого округу №67 постановляє «звернути увагу партій – суб’єктів виборчого процесу, що є представниками ВО «Свобода» на необхідність дотримання чинного законодавства щодо розміщення матеріалів передвиборчої агітації у відведених органами виконавчої влади та місцевого самоврядування місцях, а також рекомендує Чуднівській селищній раді дії партій – суб’єктів виборчого процесу в разі порушення ними діючого законодавства оскаржувати в судовому порядку».

В свою чергу  кандидат у народні депутати у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Градовський Ю.І. 14.09.2012р.  подав позов до Житомирського окружного адміністративного суду про скасування постанови Чуднівської ОВК від 12.09.2012р. У позовній заяві позивач зазначив 2 головні причини неправомірності вищезазначеної постанови Чуднівської ОВК: 1) ч. 1 ст. 108 Закону України «Про вибори народних депутатів України» чітко окреслює, хто може бути суб’єктом звернення зі скаргою, що стосується виборчого процесу, і в цьому переліку органи місцевого самоврядування (зокрема, селищні ради) відсутні, в зв’язку з чим ОВК мала залишити скаргу без розгляду без суті; 2) Законом України «Про вибори народних депутатів України» як документ оскарження рішення, дії чи бездіяльності визначено лише скаргу, а ця інформація за формою та змістом такою не була, тому ОВК мала також повернути її Чуднівській селищній раді, як неправильно оформлену.

Постановою від 16.09.2012р. Житомирський окружний адмінсуд встановив, що відповідач, тобто ОВК ВО №67, вийшов за межі своїх повноважень, тому рішення його неправомірне і підлягає скасуванню та зобов’язав Чуднівську ОВК скасувати постанову № 9 від 12.09.2012р. На позачерговому засіданні  Чуднівської ОВК 17 вересня оскаржену в суді постанову було скасовано. Як повідомив Ю. Градовський представники ВО «Свобода» спонтанні та необдумані дії місцевої ОВК розцінюють як тиск та залякування з боку адмінресурсу. Оскільки головою Чуднівської селищної ради, яка подавала в ОВК інформацію про агітацію представниками ВО «Свобода», є рідний брат кандидата в народні депутати по ОВО №67  Развадовського В. Й.

Dodatok_1_postanova_ChudnivOVK

Dodatok_2_postanova_sudu_1

Dodatok_3_postanova_sudu_2

Dodatok_4_skasuvannya_postanovuOVK

Контакти:

Прес-секретар ОПОРА в Житомирській області

Ірина Новожилова

067 410 49 58

[email protected]

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.