Федір БароненкоПро це заявив на прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА в Запоріжжі довготерміновий спостерігач на виборчому окрузі №80 Федір Бароненко. За його словами,  найбільше випадків зафіксовано саме тоді, коли кандидат використовує свою посаду держслужбовця задля агітації. «Наприклад, приїжджає голова облдержадміністрації та разом з кандидатом в народні депутати проводить зустріч з виборцями», - говорить спостерігач. Також пан Бароненко зазначив, що подібні речі із застосуванням адмінресурсу фіксували найчастіше у Василівському районі області.

Під час прес-конференції спостерігачі ОПОРИ відзначали цілу низку порушень. Друге місце після адмінресурсу зайняв підкуп виборців як метод незаконного матеріального стимулювання виборців. У сфері непрямого підкупу виборців лідирує Партія регіонів, яка масово організовує безкоштовні розважальні заходи із залученням зірок естради, з нагоди свят: Дня ВДВ, Дня Незалежності, тощо. Для дітей організовуються святкові вистави. Також однією з поширених форм непрямого підкупу виборців стало встановлення кандидатами у депутати дитячих майданчиків по всій області.

На третьому – перешкоджання діяльності партій та кандидатів. Не менш поширеним явищем є незаконна агітація. Останнє місце посів силовий ресурс як метод впливу правоохоронних органів на виборчий процес.

ЗапоріжжяЕксперт виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев презентував у Запоріжжі унікальну інтерактивну мапу спостереження за виборами. «Завдяки цій мапі можна побачити розташування всіх виборчих дільниць, меж і центрів 225 округів, а також ознайомитись зі складом комісій окружного та дільничного рівнів. Окрім того, тут можна буде побачити порушення з фото та відео, яке до публікації на мапі будуть ретельно перевіряти», - розповів Олександр Клюжев. Карту можна знайти за адресою http://map.oporaua.org/ і побачити різні порушення та інциденти.

Відповідаючи на запитання журналістів, учасники прес-конференції розповідали про особливості цьогорічної передвиборчої кампанії, про права виборців та кандидатів.

 

За коментарями звертайтесь:
Дмитро Арабаджиєв
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Запорізькій області
066 740 42 36
 
Катерина Коротченко,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА
Запорізьке представництво
050 500 65 77
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.