14 вересня у 17:30 була назначена зустріч Віталіни Дзоз, кандидата у народні депутати по мажоритарному округу №1 від Партії регіонів, з батьками учнів школи №30. До початку заходу приїхали хлопці, які представилися як «група швидкого реагування», встали біля входу до школи та не впускали робітників ЗМІ у середину

Представнику ОПОРА вдалося проникнути у школу під виглядом учениці. За словами довготермінового спостерігача ОПОРИ: «Біля входу в актовий зал, куди вже прибула Дзоз, охоронець виштовхнув мене з зали, куди я ще навіть не потрапила. Я запитала, чому мене не впускають на вільну зустріч, мені відповіли: «Знаємо  ми Вас, Ви з телеканалу Черноморки!». Я відповіла: «Так я ЗМІ, але не з Черноморки». Чоловік, почувши мою відповідь заявив: «Що Вам тут потрібно, невже Віталіна Сергіївна не має змоги бути присутня на батьківському зборі? Вона ж міністр освіти - це її робота». Мені так і не вдалося потрапити у середину. Я вийшла зі школи та підійшла до представників ЗМІ».

Нікого з журналістів не впустили до зали. Викликали слідчу оперативну групу.

Коли Дзоз вийшла на вулицю, журналісти почали запитувати, чому їх не впустили. Але відповіді так і не пролунало. Дзоз з помічницею попрямували до службової машини. Коли машина поїхала, з’явилася міліцейська машина. ЗМІ підішли з запитаннями для написання заяви по цьому правопорушеннію. Міліція розвела руками і відповіла, що в них був наказ нікого зі ЗМІ не впускати.

Цими діями були порушені положення Закону України «Про друковані засоби масової інформації», ст. 26 якого закріплює права журналіста вільно відвідувати органи державної влади, органи місцевого самоврядування, також підприємства, установи та організації, а також отримувати, використовувати та розповсюджувати інформацію.

За коментарями звертайтесь:
Ренат Умеров
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в АР Крим
050 538 28 03

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.