На території Харківської області налічується 14 виборчих округів, 7 з яких знаходяться безпосередньо у місті Харкові. Загальна чисельність зареєстрованих кандидатів у народні депутати по Харківській області складала 120 осіб, але станом на 16 вересня 3 кандидати-мажоритарники зняли свої кандидатури з балотування до Верховної Ради

На сьогодні, більшість кандидатів-мажоритарників використовують сучасні Інтернет-технології  для поширення різноманітної передвиборчої та особистої інформації про себе та про партію, яку вони представляють. За допомогою соціальних мереж вони намагаються заручитися підтримкою молоді та за допомогою цих інформаційних нововведень спілкуються з електоратом майже, так би мовити, у «живому» форматі. Найбільш активними середовищами такого спілкування є такі соціальні мережі, як «ВКОНТАКТЕ» та «FACEBOOK».

Понад 50% відсотків усіх зареєстрованих кандидатів мають персональні сторінки хоча б в одній з соціальних мереж, але більшість цих сторінок має тільки формальний вигляд. До  прикладу, кандидат-мажоритарник по 169 виборчому округу від партії Наталії Королевської «Україна-Вперед!» Ігор Стеценко зареєстрований у соціальній мережі «ВКОНТАКТЕ», але його персональна сторінка має мінімальне змістовне наповнення та не містить активної соціальної діяльності. Подібна ситуація характерна й для персональних сторінок таких кандидатів-мажоритарників, як Олександр Котуков (висуванець партії «УДАР» Віталія Кличка по 170 округу - http://vk.com/id12128883), Ігор Карбань (самовисуванець по 170 округу – http://vk.com/id31446613), Олександр Заліван (представник партії «Українська платформа «СОБОР» по 171 округу - http://www.facebook.com/tankzal) та інших представників.

screenshot_Stesenko_vkontacte_169_1

Отже, постає питання: «Чи сприяє створення таких персональних сторінок у соціальних мережах покращення іміджу кандидата та підвищенню його впізнавальності у електорату?»

 

Потрібна робота? - Шукай в соціальних мережах!

Соціальні мережі -  це велике коло можливостей у коловороті інформаційних систем. У цьому переконалися й кандидати у народні депутати.  Мабуть, саме тому, окрім, використання соціальних мереж як засобу спілкування з електоратом та сповіщення його стосовно останніх новин, що відбуваються у житті представників «передвиборчої боротьби», цей сучасний інформаційний механізм використовується ще й як розповсюджувач оголошень такого змісту: «А хто бажає в дільничній комісії на виборах попрацювати?». Зокрема, саме таке оголошення розмістив на своїй сторінці в соціальній мережі «ВКОНТАКТЕ» (http://vk.com/public27640093) кандидат в народні депутати по 168 одномандатному округу, самовисуванец Володимир Кошель.

screenshot_Koshel_vkontacte_168

Можливо реклама дієвіша за PR? Саме її використовував Станіслав Косінов, коли ще брав участь у «передвиборчий боротьбі» як кандидат від «Народної Партії». Головне гасло, яке ним використовувалось – «Додайте кандидата у друзі» у соціальній мережі «ВКОНТАКТЕ». Але Станіслав Косінов 12 вересня подав заяву про відмову балотуватися у народні депутати України.

 

Дзеркальна чистота!

Серед усіх кандидатів-мажоритарників по Харкову та Харківській області найбільшу кількість прихильників/друзів має нардеп Ірина Бережна, їх кількість становить майже 5000 осіб. Кандидат від провладної партії веде дуже активне життя в соціальній мережі, на її стіні постійно оновлюється інформація, як політичного, так і особистого змісту. Розглядаються різні питання професійного змісту. Але, що цікаво, на персональній сторінці Ірини Бережної практично неможливо знайти несхвальних  відгуків стосовно будь-якого запису, що розміщений на її стіні (http://www.facebook.com/berezhna).

Зовсім інша ситуація спостерігається у кандидата-мажоритарника від партії Наталії Королевської «Україна-Вперед!» по 172 виборчому  округу Євгена Капліна, який у соціальній мережі «ВКОНТАКТІ» має понад 2500 друзів. На його персональній сторінці можна прочитати як позитивні відгуки, так і не дуже. Тобто це характеризує прозорість та «живе» функціонування соціально-мережевої сторінки цього кандидата.

Багато кандидатів, що ведуть персональні сторінки на різних Інтернет-ресурсах, використовують різні методи для залучення цільової аудиторії, демонструючи при цьому все переваги своєї праці або «недопрацювань» опонентів. На сьогодні, соціальні мережі – є одними з найдієвиших засобів співпраці з молоддю. Але створення акаунтів в соціальних мережах вміщує як позитивні та і негативні сторони. З одного боку – залучення нових прихильників, за умови достеменного виконання, з іншого - можуть дати діаметрально протилежний ефект.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.