У гуртожитках трьох харківських вишів під виглядом роздачі записних книжок серед студентів проводять агітацію висуванці-мажоритарники від Партії регіонів. Від звичайного записника Харківський студентський блокнот відрізняється тільки тим, що на четвертому розвороті наведена пряма мова кандидатів Валерія Писаренка (ВО № 168) та Ірини Бережної (ВО № 169). Ці подарунки вже презентували жителям гуртожитків Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» та Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут».

Харків

Харків

«11 вересня до мене в коридорі підійшов хлопець та вручив цей записник» - сповістив представників ОПОРИ один із мешканців гуртожитку № 9 ХНУ ім. Каразіна. «Наступного дня він же роздавав записники на вахті гуртожитку, коли студенти поверталися з університету. При цьому запитував про вік. Адже на руки блокноти він видавав тільки 18-річним»

За інформацією, отриманою спостерігачами ОПОРИ від мешканців гуртожитку, хлопець проживає у даному гуртожитку та є членом Партії регіонів. Сам агітатор же проявив активність не тільки в розповсюдженні блокнотів, але й повісив на вахті плакат із Валерієм Писаренко.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА провели невелике розслідування щодо розповсюдження Харківських студентських блокнотів в інших гуртожитках. За підсумками записники з Валерієм Писаренком отримали також студенти, що проживають у гуртожитках № 7, 9, 11, 12 НТУ «ХПІ».

«Нам роздавали ці блокноти, в четвер» - говорять мешканці гуртожитку № 9 НТУ «ХПІ».

А от в гуртожитках Київського району, що входить до виборчого округу № 169, розповсюджували Харківські студентські блокноти від ще одного кандидата-мажоритарника від ПР Ірини Бережної. Зокрема, записники вручили студентам, що зареєстровані у гуртожитках № 4 та 8 НАУ «ХАІ».

За попередньою інформацією, записники від Ірини Бережної днями роздаватимуть також в гуртожитках № 1 та № 5 НТУ «ХПІ».

Розповсюдження Харківських студентських блокнотів із прямою мовою кандидатів у народні депутати у гуртожитках порушує декілька норм Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Згідно частини 4 статті 74 зазначеного Закону, розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами в приміщеннях установ і організацій державної та комунальної форми власності заборонено. Ця норма стосується як плакату із Валерієм Писаренком на вахті гуртожитку, так і розповсюдження записників.

До того ж, сам записник не містить жодної інформації стосовно замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установи, яка здійснила друк, їх тиражу, осіб, відповідальних за випуск. Цей факт порушує вже частину 22 статті 74, що говорить про заборону виготовляти та розповсюджувати таку продукцію без вихідних даних.
 
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.