Багато претендентів на депутатський мандат не скупилися на нестандартні антиагітаційні методи ні в серпні, ні в вересні, і використовували так званий «чорний PR» аби очорнити конкурента. 

Найбільше таких випадків було зафіксовано у Київському районі Одеси (133 в.о.), 142-му виборчому окрузі (центр в Арцизі) і в 143 в.о. (центр – Ізмаїл).

Київський округ – епіцентр чорного PR

Найбільш яскравий приклад - це Київський район м. Одеси, де в передвиборчій боротьбі зійшлися Олексій Гончаренко (кандидат від ПР) та Ігор Марков (самовисуванець). На очах виборців розгорнулась справжня інформаційна війна, на якій, як кажуть, всі засоби хороші. Підконтрольні кандидатам інформаційні ресурси невпинно намагаються «очорнити» своїх головних супротивників. До кінця місяця до цієї «війни» підключився ще один кандидат з цього ж округу Вадим Чорний, який також володіє власним Інтернет-сайтом.

Останній приклад використання чорного PR сколихнув не лише експертне середовище, а й рядових виборців. Цією бомбою стало оприлюднення на початку вересня на спеціально створеному сайті Ураловлікс нібито переписки в мережі Facebook Семена Уралова, який є політичним консультантом Ігоря Маркова. В цій переписці нібито політконсультант скаржиться на підтримку губернатором Олексія Гончаренко всупереч досягнутим домовленостям, а також повідомляє багато інших цікавих для експертів речей.

Майже відразу Семен Уралов заявив, що його сторінка в мережі Facebook та електронна пошта була зламані. А потім з’явилися результати аналізу сайту Ураловлікс від відомого журналіста Мустафи Найєма та харківського піар-агенства "Афіна", які свідчили про велику кількість несправжніх (фейкових) листів на ньому. Після цього сайт Hrabro.com, який належить кандидату цього ж округа Вадиму Чорному, піддав критиці аргументи авторів експертизи сайту та зокрема доводив абсурдність одного з головних – пошук за ключовими словами.

За словами ж самого Семена Уралова, коли кількість фейкових повідомлень на Ураловлікс перевищила 10%, він перестав звертати уваги на нього. Наразі таких повідомлень на сайті, за словами Семена Уралова, близько 30%.

Таким чином, можна бути впевненим, що тема Ураловліксу ще довго буде використовуватись в передвиборчій боротьбі, а кандидати будуть виливати все більше бруду один на одного.

Неспокійна Бессарабія

Однак, не тільки 133 округ Одеси, демонструє неетичні методи агітації. Наприклад, в Бессарабії в серпні поширювався фальшивий випуск газети Асоціації болгар України «Обозрение». У фальшивці розмістили підроблену передвиборну програму кандидата по 142 округу Антона Кіссе, який є депутатом Одеської обласної ради від ПР.

Знайшлися недоброзичливці й в Ігоря Плохого, кандидата від ПР по 142 в.о. (центр в Арцизі). Тут 24 серпня супротивники кандидата влаштували акцію, учасники якої демонстрували плакати з красномовними гаслами «Партія Регіонів підклала Арцизу свиню», «Арциз без Плохого!». Родзинкою акції стала сама жива свиня, яка, за задумом мітингувальників, мала б символізувати Ігоря Плохого. Разом з тим, сам Ігор Плохий з почуттям гумору поставився до цієї акції і навіть фотографувався з пікетувальниками.

Одещина

Продовжилась практика використання чорного PR і у вересні. Так, 8 вересня на території Тарутинського району Одеської області практично у всіх примірниках газети «Броненосець» були вкладені листівки проти кандидата в народні депутати від виборчого округу № 142 Ігоря Плохого. Незважаючи на те, що на самих листівках зазначалось, що це листівки громадянської ініціативи «Болград без Плохого», представник Тарутинського районного виборчого штабу Партії регіонів Іван Долгорукий вважає, що дані листівки були виготовлені і розтиражовані кандидатом у народні депутати Антоном Кіссе. В той же час, довірена особа Антона Кіссе по Тарутинському району Ольга Кічіджі спростувала ці звинувачення. За її словами, Антон Кіссе ніякого відношення до подібних дій не має.

У сусідньому, 143 в.о. нічого новенького не придумали, але бруд один на одного все ж ллється. Ще з очікуваного протистояння мажоритарників Юрія Крука (ПР) та Олександра Дубового (Об’єднана опозиція) будівлі Ізмаїла і Рені вкрились негативними висловлюваннями про них обох. І хоча Олександр Дубовий вирішив піти не по мажоритарному округу, а по списку політичної сили, написи на стінах залишились. Ці написи до цих пір нагадують шкільні «розборки» за принципом «сам дурень». Одні стверджують, що «Юрій Крук - геїв друг», інші - що «Дубовий злодій і рейдер».

Однак останньому пощастило-таки менше, ніж його конкуренту Круку. В кінці серпня з’явився спецвипуск газети «Слов'янський союз», який був присвячений викриттю «минулих негативних діянь Олександра Дубового та його рейдерської активності». Під руку потрапив і відомий в регіоні журналіст Валерій Пейков, ім'ям якого підписали статтю цієї газети, яка, звісно, його перу не належала. Провівши невелике розслідування, журналіст виявив, що газета «клонована», а її редактор до лже-випуску не має ніякого відношення і взагалі, ніколи в такому форматі газету не видавав. У друкарні, яка друкує газету «Слов'янський союз», «фальсифікацію» підтвердили.

Чорний піар

А ось нещодавно не зовсім чесні методи антиагітації використовувались на святкуванні Дня народження міста Рені. Коли на сцені виступав кандидат Юрій Крук, невелика група молодих людей, які підтримували його конкурента Володимира Боделана, скандувала : «Дорогу молодим!». Інший же кандидат на цьому ж округу В’ячеслав Страшилін особисто роздавав усім листівки, в яких благав голосувати за будь-кого, окрім Юрія Крука.

Листівка Страшиліна

Однак використання чорного PR на цьому не припинилося. Буквально вчора по Ізмаїлу були розклеєні листівки від якоїсь організації, яка іменує себе «Громадський дозор МНС», яка була спрямована проти Володимира Боделана. В ній від імені кандидата пропонувалося ввести ряд жорстких дій проти ізмаїльчан, які мають борг за житлово-комунальні послуги.

Північ області - не виняток

Північ Одеської області не така яскрава в даному контексті, але випадки використання чорного PR все ж є. Так, нещодавно в Котовську з’явились плакати відомої в мережі бабусі з котом із написом «Взнала, що онук проголосував за ПР - переписала хату на кота». Плакати близько двох тижнів провисіли на стінах Котовська, але, вочевидь, місцевим бабусям не сподобалися – плакати познімали.

Одещина

Не скупився на антиагітацію під час свого виступу на підтримку кандидата об'єднаної опозиції Олександра Горіна в Роздільній і опозиційний нардеп Геннадій Москаль. Він, агітуючи за представника «Батьківщини» настільки захопився, що, схоже, перейшов межу і назвав партію «Україна - Вперед» «дитиною адміністрації Президента і Партії регіонів», а також просив не пов'язувати її з «Батьківщиною», оскільки вона «бруднить її світле ім'я». Остап Ступка, на думку Геннадія Москаля, «соромить світле ім'я батька». Красномовно сумнівався опозиціонер і в ефективності кандидатури володаря золотого м'яча Андрія Шевченка і мажоритарних кандидатах «боксера».

 

Підводячи підсумок, хотілося б відзначити, що, як стверджують імениті рекламники, «чорний PR» - теж PR. Інколи використання таких чорних технологій лише грає на руку тим, кому за задумом мало б наносити шкоду, і навпаки — додає негативу стороні, яка є автором «чорнухи». Ефективність таких методів політичної боротьби, дійсно, дуже сумнівна. Тому кандидатам у депутати варто утримуватися від використання «чорних» технологій, а виборцям - намагатися не сприймати серйозно такі матеріали.

Ярослав Католик