Громадські спостерігачі ОПОРА були свідками порушення виборчого законодавства працівником міської ради м. Ровеньки. 11 вересня 2012 р. в місті Ровеньки в Будинку культури ім. М. Горького пройшла зустріч виборців з народним депутатом України від Партії регіонів Віктором Турмановим та кандидатом в народні депутати по виборчому округу №111 Олександром Ковалем (ПР).

По змісту захід був зустріччю з виборцями та агітаційною подією. У заході активну участь взяв секретар Ровеньківської міської ради Галина Буйніченко, яка під час свого виступу розповіла виборцям про те, скільки місцева влада зробила за останні роки та про поступове  покращення життя мешканців міста.

Луганська область

Луганщина

Присутність у робочий час працівника органу місцевого самоврядування є порушенням ст. 74 п. 2, п. 3 Закону України «Про вибори народних депутатів», а саме: «Участь у передвиборчій агітації забороняється: 2) органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам; 3) у робочий час посадовим і службовим особам органів, зазначених у пункті 2 цієї частини, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом у депутати».

Цей факт зафіксували представники штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина», які склали відповідний акт про порушення.

Як повідомила громадських спостерігачів ОПОРИ Олена Ігнатенко, прес-секретар Ровеньківського міського штабу Батьківщина, зараз юристи вивчають справу та 17 серпня 2012 р від об’єднаної опозиції буде подана скарга по цьому випадку до окружної виборчої комісії №111. 

Акт порушень

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.