Кінець серпня та початок вересня стали відправною точкою для більшості політичних суб’єктів 206-го округу у підвищенні своєї активності та урізноманітненні методів агітаційної роботи

Протягом даного періоду представники громадської мережі «ОПОРА» спілкувалися з виборцями, які проживають у населених пунктах сільської місцевості Чернігівського та Ріпкинського районів, а також з представниками районних партійних виборчих штабів. Жителі місцевих громад найчастіше згадували активність таких політичних партії:  Комуністична партія України, політична партія «УДАР», ВО «Батьківщина».

Проте значно більшою популярністю серед місцевого населення сіл та селищ міського типу користуються кандидати по одномандатному мажоритарному округу №206: Владислав Атрошенко, Станіслав Прокопенко, Володимир Поліщук, Раїса Ясочко.

Так, активність Комуністичної партії України було зафіксовано 2 вересня у смт. Добрянка Ріпкинського району. Намет із символікою партії було розміщено на головній площі, з якого розповсюджувалися партійне видання «Рабочая газета» та інформаційні листівки КПУ. З жителями населеного пункту спілкувалася Раїса Ясочко – кандидат у народні депутати України від Комуністичної партії в окрузі №206.

_1

Також у населених пунктах Чернігівського та Ріпкинського районів розповсюджується додаток до партійного видання «По правде говоря».

Активність партії «УДАР» виявлялася у розповсюдженні партійної газети та агітаційних матеріалів через роботу виїзних громадських приймалень. Наразі Ріпкинським районним партійним осередком популяризується ініціатива «проведення антикорупційної люстрації».  Такі приймальні на початку вересня перебували у селах Старі Яриловичі, Горностаївка, Даничі, Убіжичі, Красківське Ріпкинського району. Участь у їх проведенні брала Олена Попова – кандидат у народні депутати України від партії «УДАР» в окрузі №206. У населених пунктах Чернігівського та Ріпкинського районів розповсюджується партійне видання.

_6

Активність ВО «Батьківщина» на території 206-го округу у більшій мірі сконцентровано у районних центрах. Зокрема, у смт. Ріпки регулярно розміщується партійний намет (Додаток 24), з якого розповсюджуються інформаційні листівки, партійні видання, а активісти звертаються до виборців з пропозицією поставити свій підпис у рамках акції «Україна проти Януковича!»

_10

На території смт. Ріпки було зафіксовано активність політичної партії «Наша Україна». Намет з партійною символікою даної політичної сили розташовувався у центральній частині населеного пункту, з якого розповсюджувалися партійне видання та інформаційні листівки.

_13

Владислав Атрошенко використовує оригінальний для 206 округу метод заохочення виборців – організація та проведення безкоштовних екскурсій для жителів сіл та селищ до визначних місць України. Так, наприкінці серпня подібні екскурсії здійснювалися до Почаївської Лаври міста Почаїв для жителів сіл Пакуль, Пльохів Чернігівського району та села Губичі Ріпкинського району. Ще однією з форм спілкування Владислава Атрошенка з місцевим населенням є зустрічі з громадами сіл, свідками однієї з них (у селі Новоукраїнське Ріпкинського району) стали спостерігачі мережі ОПОРА. Кандидатом у депутати було проголошено промову, після чого охочим було запропоновано скуштувати коровай, а для жителів села відбувся півторагодинний концерт за участю народних артистів України.

_15

Схожі зустрічі було зафіксовано також у селах Кархівка, Пльохів Чернігівського району та Голубичі Ріпкинського району. З початку вересня намети із зображеним на них прізвищем кандидата розміщувалися у смт. Добрянка, Неданчичі, Великий Зліїв Ріпкинського району. На території обох районів 206 округу з частою періодичністю розповсюджується газета «Наше життя», на сторінках кожного номеру якої розміщено значну кількість публікацій з позитивною характеристикою особи Владислава Атрошенка.  

Політична робота Станіслава Прокопенка проводилася переважно у формі робочих поїздок та зустрічей. Допомогу виборцям даний кандидат здійснює шляхом сприяння у вирішенні тих чи інших питань на рівні Чернігівської обласної державної адміністрації. Наприклад, до таких питань відносяться: виділення близько 20-ти тисяч гривень та ремонт дорожнього покриття та ремонт водонапірної башти у селі Пльохів Чернігівського району, сприяння у наданні безкоштовного шкільного автобуса для дітей села Губичі Ріпкинського району. На території обох районів 206 округу з частою періодичністю розповсюджується газета «Біла хата», на сторінках кожного номеру якої розміщено значну кількість публікацій з позитивною характеристикою Станіслава Прокопенка. Деякі випуски газети містили у собі вкладиші – агітаційні листівки із зображенням кандидата.    

Активність Володимира Поліщука наприкінці серпня на початку вересня виявлялася у проведенні персональних зустрічей з виборцями (зокрема, с. Губичі Ріпкинського району) та розповсюдженні інформаційних листівок.

_23

Висновки:

Дослідження суспільно-політичної ситуації у Чернігівській області показує підвищення активності окремих суб’єктів виборчого процесу. Уже помітні фаворити виборчих перегонів.

Протягом досліджуваного періоду була зафіксована активність лише деяких кандидатів по виборчому округу № 206. Активно працюють ті самі політичні актори, які користуються підтримкою з боку місцевих органів влади.

Більшість з кандидатів, що проводили політичну роботу в округах протягом минулих досліджуваних періодів, за останні два місяці значно розширили спектр методів роботи з електоратом, що свідчить про повноцінне розгортання виборчої кампанії 2012 року на території Чернігівської області.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.