Донецьк11 вересня Донецька обласна організація ВГО “Комітет виборців України”, яка діє в межах всеукраїнського спостереження Громадянської мережі ОПОРА на своїй прес-конференції розповіла про найяскравіші порушення виборчого законодавства на Донеччині та виокремила специфічні тенденції протікання передвиборчих перегонів у регіоні

Як розповів голова донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко, в регіоні практично відсутня політична конкуренція. “Мажоритарна складова на цих виборах продемонструвала, що реальних лідерів, які могли б опонувати в Донецкій області нині діючій  партії влади виросло або з’явилось дуже мало. Можливо, на це вплинуло зокрема й Рішення Конституційного суду про заборону для кандидатів висувати свої кандидатури одночасно в мажоритарних округах та за партійними списками. Таким чином, і партія «УДАР», і комуністи, і Об’єднана опозиція були змушені формувати команди своїх кандидатів мажоритарників, по суті, з місцевих активістів. У довгостроковій перспективі це принесе свій результат - формується місцевий актив політичних сил, лідери набувають досвіду політичної боротьби, але на цьому короткостроковому етапі: відсутність досвіду, організаційних та фінансових ресурсів – не дозволить більшості кандидатів від опозиції реально конкурувати з кандидатами від ПР. Тому, імовірно, ми побачимо массу політ-технологічних складних трюків, імітації, профанації активності тощо, але по факту, конкуренції між кандидатами доволі мало”, - наголошує Ткаченко.

Керівник аналітичних програм ДОО ВГО «Комітет виборців України» Олександр Клюжев акцентує увагу на двох аспектах — масштабні ротації при формуванні списків окружних комісій та активне використання адміністративного ресурсу. “Аналіз складу ОВК Донецької області засвідчує, що застосована у 2012 році процедура формування цих комісій нівелювала принципи взаємного контролю між суб’єктами виборчого процесу. Маловпливові партії, які не приймають реальної участі у передвиборчій кампанії, отримали право формувати окружні виборчі комісії. Разове жеребкування по усім 225 ОВК призвело до максимального представництва у цих комісіях т.зв. «технічних» партій. Партії «Русь єдина», «Союз анархістів України»,  Ліберальна партія України, «Єдина родина», Християнсько-демократична партія України, «Братство», «Молодь до влади», «Зелена планета», «Руська єдність» не висунули жодного кандидата у одномандатних округах Донецької області, але мають максимальне представництво  в комісіях цього регіону”, - зазначає експерт.

“Однією із тенденцій серпня також є активне включення голови Донецької облдержадміністрації Андрія Шишацького до передвиборчої кампанії. Шишацький проводить спільні заходи із кандидатами-мажоритарниками від Партії регіонів. При цьому, керівником області особлива увага приділяється  кандидатам, які недавно розпочали передвиборчу кампанію. Зловживання бюджетним адміністративним ресурсом може суттєво впливати на конкурентність виборчого процесу. Також спостерігаємо прив’язку бюджетних програм до окремих кандидатів, як, наприклад, роздача телевізійних тюнерів за державною програмою, проте, під егідою того чи іншого кандидата, є проявом зловживання  публічними фінансами, оскільки податки громадян не повинні використовуватись в інтересах  окремих політичних суб’єктів”, - наголошує пан Клюжев. Експерт наводить такі приклади: 22 серпня голова облдержадміністрації  Андрій Шишацький разом із кандидатом від Партії регіонів по ВО №59 Олександром Васильєвим проводив урочисте вручення ключів від нових шікльних автобусів. 9 вересня голова облдержадміністрації Андрій Шишацький за участю кандидата від Партії регіонів по ВО №61 Андрієм Пономарьовим проводив урочисте вручення  ключів від нових шкільних автобусів.Донецьк

Експерт ДОО ВГО «Комітет виборців України» Олег Гришин зазначив, що позитивною тенденцією цьогорічної кампанії є відсутність масових проявів грошового підкупу виборців в області. ”У той же час прояви непрямого підкупу виборців набувають масового поширення. Наприклад, на посвяті донецьких першокурсників у студенти. В двох університетах була присутня народний депутат України та кандидат у депутати Тетяна Бахтеєва. Першокурсники Донецького національного університету отримали у подарунок флешки, а студентам Донецького національного медичного університету ім. Горького роздавали фонендоскопи та прилади для вимірювання тиску. У пакетах з написом «Твій депутат — Тетяна Бахтеєва» також була листівка-календар, де зазначався тираж 5 300 екземплярів. Також кандидат від Партії регіонів по ВО № 47(центр - м. Слов’янськ) Олексій Азаров розгорнув  активну діяльність, яка супроводжується діями, які можна вважати непрямим підкупом виборців. У межах округу діє громадська організація «Ініціатива Олексія Азарова «Наш регіон», від імені якої громадяни отримують товари та послуги, а організація була зареєстрована якраз перед виборчою кампанією — 20.07.2012”, - розповів Гришин. Причому, експерт зауважив, що велика кількість кандидатів у депутати порушує виборче законодавство власне в розмірі вартості дозволених передвиборчих подарунків, яка за законом не має перевищувати 33 гривні 06 копійок.

За коментарями звертайтесь:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар Донецької обласної організації ВГО “Комітет виборців України” та
Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження ДОО ВГО КВУ та ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.