Про Петра Кравчука, кандидата у народні депутати від ВО «Батьківщина» по виборчому округу № 22, у місті Луцьку розповсюджують наклепницьку інформацію. Йому закидають співпрацю з Адміністрацією Президента України. Кандидат звернувся із заявою до прокуратури з вимогою розслідувати цей факт    

12 вересня у поштові скриньки жителів Луцька почали вкидати листівки-копії Угоди про співпрацю укладені нібито між Петром Кравчуком, що є узгодженим кандидатом від об’єднаної опозиції по луцькому окрузі, та уповноваженим представником Адміністрації Президента України. Сама копія документу містить підпис кандидата в нардепи та реєстраційний номер документу, що нібито зареєстрований у системі документообігу Адміністрації Президента. Листівка поширена від імені невідомої організації «Анонімус».

1

У тексті угоди детально описуються умови співпраці кандидата від ВО «Батьківщини» із владою та Партією регіонів. Так, в документі йдеться про те, що Кравчук зобов’язується після перемоги на виборах вступити у фракцію Партії регіонів або до складу будь-якої іншої провладної фракції, а також голосувати за вказівкою ПР та Адміністрації Президента.

Натомість, як зазначено у розповсюдженій листівці, Адміністрація Президента зобов’язується у разі не обрання кандидата депутатом компенсувати йому кошти, витрачені на передвиборчу агітацію. У разі ж обрання представники влади обіцяють виплачувати Кравчуку премію в розмірі  50 тисяч доларів щомісячно.

Також кандидату обіцяють надати преференції на лобіювання його бізнесових інтересів у різних галузях економіки, про що зазначено у Додатку до угоди. Наприклад. За вступ у фракцію Партії регіонів йому гарантують отримання в концесію на 50 років Івано-Долинського родовища базальту. В додатку до угоди вказані й інші можливі преференції для кандидата та його довіреної особи. Крім того, Кравчуку обіцяють закрити порушену проти нього  Генеральною прокуратурою України карну справу у зв’язку із підробкою диплома.

2

Кандидат у нардепи Петро Кравчук відразу ж звернувся до прокурора міста Луцька із заявою про злочин. В ній він стверджує, що уся інформація зазначена в листівці не відповідає дійсності та принижує його честь і гідність. Тому кандидат вимагає в прокурора провести розслідування та встановити поіменно осіб причетних до виготовлення та розповсюдження листівок.

3

4
Марія Доманська
преc-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.