Володимир Шульга, депутат Сумської обласної ради та кандидат від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» по округу №161, повідомив спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА про конфлікт, який стався 12 вересня на урочистостях з нагоди Дня села Байрак

За словами кандидата, голова Липоводолинської районної державної адміністрації Іван Мануша, який також очолює районну організацію Партії регіонів, не дозволив йому виступити в будинку культури перед людьми.

Натомість чиновник дав слово депутату обласної ради від Партії регіонів Олександру Сітаку та довіреній особі кандидата по цьому ж округу від Партії регіонів Олександра Саєнка – Івану Демченку. Останній вітав людей від імені Олександра Саєнка, привселюдно передав сільському голові Валентині Самойлик конверт, заявивши що в ньому гроші від кандидата для потреб бібліотеки і школи.

Опозиційний кандидат заявив, що його обурило не лише використання адмінресурсу, але й погрози фізичною розправою.

- Коли голова районної організації «Батьківщина» Сергій Гресь висловив своє обурення ситуацією та заявив, що повідомить про це журналістам, Іван Мануша йому сказав: «Тоді ми тобі голову відіб’ємо», - повідомив Володимир Шульга.

Також кандидат відзначив, що це далеко не перший випадок адмінресурсу в окрузі: «У нас масово на шкільних святах дітям роздають партійну символіку регіонів та зефір від провладного кандидата. Але до погроз відбити голову влада вдалася вперше. Ми не боїмося ні Мануші, ні інших держслужбовців, які наважилися на порушення закону».

Він повідомив, що по факту використання адмінресурсу і підкупу виборців звернувся з відповідною заявою до прокуратури.

Громадянська мережа ОПОРА вислухала й точку зору Івана Мануші. Чиновник в коментарі телефоном заявив, що не вбачає в своїх діях нічого протизаконного.

- Поруч з будинком культури стояла палатка опозиції й вони мали змогу роздавати свою агітацію та спілкуватися з людьми. Дійсно, вони просили права виступити, але я не дав їм слова, бо у нас концертна, а не агітаційна програма. Бо завтра скажуть, що я на їхньому боці. Зі сцени агітації не було й ніхто нікого не закликав голосувати. Довірена особа іншого кандидата дарував солодощі, вручав премії. Хоча я йому зробив зауваження, щоб не агітував. Якби Володимир Шульга приїхав з подарунками людям, я б йому дозволив їх подарувати на сцені. А перетворювати свято на агітацію – не дозволю. Тим більше, що вони могли вільно спілкуватися з людьми біля своєї агітаційної палатки та після концерту.

Також Іван Мануша заперечив факт погроз й заявив, що Сергій Гресь поводив себе досить агресивно.

За коментарями звертайтесь:
Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 067 14 20 301
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.