На думку народного депутата Геннадія Москаля і лідера партії БЮТ в Криму Андрія Сенченка, порушення кримінальної справи проти кандидата в депутати від опозиції у виборчому окрузі №9 Ігоря Лесіва є незаконним. Про це було повідомлено на прес-конференції у штабі Об’єднаної опозиції у м. Сімферополь після проведення власного розслідування. Представники опозиції кажуть, що утримання Ігоря Лесіва в слідчому ізоляторі є розпорядженням прем'єр-міністра АРК Могильова.

19 серпня в селищі Чорноморське було затримано кандидата в народні депутати Верховної Ради України від партії «Батьківщина» Ігоря Лесіва. Він підозрюється в нанесенні багаточисленних ножових поранень місцевому жителеві Костянтину Ахмедову в результаті конфлікту на родинному підґрунті.

«Це звичайний побутовий конфлікт. 80% всіх викликів, які поступають в органи міліції - мають побутовий характер. Якби це був замах на вбивство, чому тоді не виїхала слідчо-оперативна група, де були би вилучені речові докази і так далі, навпаки, виїхали група  ППС», - заявив Геннадій Москаль.

Крим

З приймального спокою Чорноморської ЦРБ в чергову частину Чорноморського райвідділу надійшло повідомлення, що громадянин Ахмедов Костянтин Володимирович звернувся в приймальний спокій з діагнозом: різане поранення верхньої губи, різане поранення лівого кута ока, різане поранення грудної клітки, різане поранення лівого скула і струсом мозку. За словами потерпілого, на нього напав Лесів Ігор Михайлович.

За словами Лесіва, він гуляв зі своєю дванадцятирічною дочкою. Після прогулянки привів її додому. На стук в двері довгий час ніхто не відповідав. Після наполегливих стуків двері відкрила його колишня дружина Лук’янцева Наталія, яка була в нетверезому стані. Після, вийшов співмешканець Ахмедов, який також знаходився в алкогольному сп'янінні. Між чоловіками стався конфлікт, який переріс в бійку. Свідки викликали наряд міліції. Міліціонери нікого не затримували, вони тільки зафіксували свідчення свідків і поїхали.

Кримінальну справу у відношення Лесіва порушили лише на другу добу, 21 серпня, після інциденту, коли зведення випадків по Чорноморському потрапило на стіл до  Анатолія Могильова, той особисто розпорядився розібратися з підозрюваним, повідомляє Андрій Сенченко.

«Лесів винен в тому, що став кандидатом в народні депутати і посмів скласти конкуренцію регіоналові Нечаєву. Владі вигідно тримати Ігоря Лесива в СІЗО до кінця виборчої кампанії», — стверджують народні депутати.

Офіційне повідомлення свідчить, що було порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ст.15 і ч.1 ст.115 (замах на вбивство) УК України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення свободи строком від 7 до 15 років. Громадянин, обґрунтовано підозрюваний в скоєнні цього злочину, був затриманий в порядку ст.115 (за підозрою в скоєнні злочину) УПК України і поміщений в ізолятор тимчасового вмісту Чорноморського райвідділу міліції. Затриманий був допитаний, йому були роз'яснені його права, надана можливість зв'язатися із захисником.

«Провина затриманого підтверджується наявністю свідка: на цього громадянина прямо вказав потерпілий і декілька свідків події, зокрема, неповнолітні діти» - заявив начальник слідчого управління кримського міліційного главку Олег Кирилін. Також він відзначив: «Хочу пояснити, що політична діяльність або участь в яких-небудь політичних партіях жодним чином не вплинула і не могли вплинути на рішення слідчого про затримання підозрюваного», і додав, що підозрюваний діяв з наміром.

Довготерміновий спостерігач
Сафіє Халілова
 
За коментарями звертайтесь:
Ренат Умеров
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в АР Крим
050 538 28 03
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.