10 вересня у селі Минай, що розташоване одразу на виїзді з міста Ужгород, помічено прапори Партії регіонів. У кількості 5 штук вони висіли на електростовпах, призначених для вуличного освітлення в нічний час

Прапори були розміщені на флагштоках, які, як правило, використовуються для вивішування національних прапорів України у дні державного святкування.

2012_09_11_prapory_na_vulycjach_

Як повідомила заступник сільського голови Холмської сільської ради Ольга Лазорик, до якої належить село Минай, жодних погоджень відносно розміщення партійних прапорів орган місцевого самоврядування не давав, ніхто із партійних організацій із таким питанням до сільської ради не звертався. За словами пані Лазорик, самі стовпи не є власністю сільради, а Ужгородського МРЕМ.

МРЕМ, у свою чергу, є виробничим підрозділом ПАТ «Закарпаттяобленерго», голова правління якого Василь Ковач є кандидатом по одномандатному виборчому округу №68 від Партії регіонів. Державна частка ПАТ «Закарпаттяобленерго» становить 25%. Тож такі дії Василя Ковача мають усі ознаки використання свого службового становища у передвиборчій агітації.

Крім того, цього ж дня сайт «Закарпаття онлайн» повідомив, що подібні прапори Партії регіонів з’явились в обласному центрі по вул. Джамбула. Їх було також прикріплено до електричних стовпів, що освітлюють вулицю вночі. Одначе цього разу за відсутності флагштоків, основним засобом для фіксації прапорів на стовпах стала синя ізоляційна клейка стрічка.

Валерій Корнійко, юрист ОПОРИ, зазначив, що прапори розміщенні на стовпах, які належать організації, керівником якої є кандидат, згідно з «Законом України про вибори»  заборонено використовувати, адже це є використання ресурсів та об’єктів за місцем роботи.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.