У вівторок, 11 вересня, на Вічевому майдані Івано-Франківська активісти організації «Антикримінальний вибір» провели політичний флеш-моб, метою якого було роз’яснити виборцям, як не обрати до Верховної Ради так званих «тушок» - депутатів, які заради власної користі готові перейти на сторону провладної партії.

Як пояснив один з активістів, мета «тушок», які часто позиціонують себе кандидатами від опозиції – відібрати голоси в справжніх опозиціонерів, щоб потрапивши до парламенту, відразу переметнутися до Партії регіонів. Перехожих застерігали, що багато «тушок» маскуються під опозиціонерів і намагаються пройти до парламенту під гаслами Об’єднаної опозиції.

foto_12.09.12__-_____1

Увагу перехожих привертали чималенькі бочечки з етикетками «тушонка» та портретами тих кандидатів, які, на думку громадських активістів, можуть виявитися зрадниками народних інтересів. На етикетках «тушонки» – портрети мера Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, заступника голови ОДА Василя Гладія, голови Рожнятівської РДА Анатолія Диріва та інших.  

Івано-Франківська область

Розпізнати «тушку», як запевняли активісти, можна за трьома ознаками. По-перше, багато таких кандидатів мають кримінальне минуле і при цьому, навіть перебуваючи на державній посаді, вони продовжують вчиняти злочин, розкрадаючи бюджетні кошти. По-друге, до виборчого списку Об’єданої опозиції вони потрапляють без врахування громадської думки, дуже часто - за гроші. По-третє, до початку виборів «тушки» не виявляють політичної активності, не працюють з виборцями, люди їх майже не знають. «Вивчайте біографії кандидатів, якщо там багато незрозумілих моментів, можливо, це – «тушка». Голосуйте за тих, про кого чули задовго до виборів», – навчав ведучий акції.

Лікбез для виборців супроводжувався аукціоном, де можна було придбати іменну «депутатську тушонку» та приготуванням гречаної каші зі справжньою «тушонкою». Просвітницька акція завершилась загальним частуванням усіх охочих.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.