Кандидат самовисуванець в одномандатному виборчому окрузі №30 Віталій Купрій заявляє про факт переслідування з боку невідомих осіб

Вперше факт стеження за кандидатом було зафіксовано 17 серпня недалеко від власного будинку в районі греблі ГЕС. Віталій Купрій одразу повідомив правоохоронців про стеження за телефоном 102, проте досі офіційної відповіді на заяву отримано не було.

Факти стеження повторювались ще кілька разів. За словами самовисуванця, 31 серпня за його автомобілем стежив мікроавтобус Фольксваген Транспортер білого кольору. У процесі стеження держномери мікроавтобуса були замінені з АЕ 28-61 АМ (зареєстрований на інший автомобіль Опель Вектра – власник Нечаєв Ю.В., який мешкає в місті Тернівка) на АЕ 34-96 АМ (номера були повернені в ДАІ міста Новомосковськ і більше не видавались). Використання підроблених номерів зафіксовано на відеореєстратор.

Віталій Купрій розповідає: «Мої помічники підійшли до цього автомобіля і побачили там в середині трьох молодих людей, які користувались апаратурою прослуховування з дисплеєм. Побачивши сторонніх осіб, один з молодиків сховав своє обличчя руками, а інший почав дзвонити якомусь Володі за допомогою. Ще один піший член угрупування спостерігав за подіями поряд».

«Біля мого офісу постійно знаходяться люди, які виглядають як співробітники спецслужб. 4 вересня за мною слідкували з автомобіля ДЕУ Ланос бірюзового кольору, держномер АЕ 68-95 СВ (зареєстрований на Рено «Меган», власник Перепелка Д.І.), та 2 людини в штатському, які відслідковували мої піші пересування. Злочинці використовують пеленгуючу апаратуру, яка відслідковує моє місце розташування за допомогою контролю над мобільним зв’язком. Технічно в Дніпродзержинську відсутня можливість такого контролю, тому він здійснювався правоохоронцями з Дніпропетровська. Очевидно, що наказ стеження виданий на рівні обласного керівництва», – розповідає Віталій Купрій.

«Наступного дня, коли я повертався до офісу приблизно о 17:00 за мною в двір на великій швидкості заїхав чорний автомобіль Мітсубісі, в якому знаходилось 2 особи в штатському та один чоловік у формі міліціонера. Поряд з двором також знаходилось два автомобіля стеження ДЕУ та Фольксваген, про які згадувалось раніше. Запідозривши провокацію, я зайшов до офісу, замкнув двері та вийшов через запасний вихід. На стук міліціонерів двері відкрив охоронець. Йому пред’явили посвідчення співробітників обласного карного розшуку та попросили зайти всередину та поспілкуватись з Віталієм Купрієм. Відповідь, що Віталій вже покинув приміщення, змусила міліціонерів ретельно обстежити подвір’я та всі входи-виходи», – додає кандидат.

По факту переслідування Віталій Купрій звернувся до прокуратури із заявою про протиправне стеження та порушення його прав на особисте життя та таємницю телефонних розмов, гарантованих статтями 31 і 32 Конституції України. «Не викликає жодного сумніву, що щільне стеження з залученням більше десятка співробітників правоохоронних органів (у тому числі СБУ) мало закінчитись моїм безпідставним арештом», – додає кандидат самовисуванець.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.