Починаючи з 29 серпня 2012 р.,  відбулись перші зміни у складі окружних виборчих комісій Луганської області. Підставою для цього стала Постанова ЦВК     № 645, від 29.08.2012 р. 

Згідно постанов ЦВК від 1. 09. № 709, 3.09. №  737, 5.09. № 780 та 6.09. № 794 було змінено 74 членів окружних виборчих комісій, з яких троє членів є секретарями ОВК від депутатських фракцій «Наша Україна – Народна Самооборона», Політичної партії «Союз анархістів України», від Партії «Солідарність жінок України». Згідно з наведеними постановами було змінено також 5 голів ОВК. Зокрема, по одному від партії «Руський блок», Народної Партії у Верховній Раді України, УНП, по двоє від Української партії «Зелена планета».

Прикметним є факт, що 12 членів ОВК мають досвід роботи з Партією регіонів. Зупинимося детальніше на одномандатних виборчих кругах, в яких пройшли зміни у складі членів окружних виборчих комісій.

ОВК № 104

Згідно  постановою ЦВК № 709 від 1.09 було змінено члена комісії від Політичної партії «Єдина Родина» Вічеву Крістіну Михайлівну на Шульпякова Валерія Юрійовича. Шульпяков Валерій є членом адміністративної комісії при виконавчому комітеті Артемівської районному місті Луганську ради, начальником служби управління персоналом ЗАТ «Луганський трубний завод». Під час президентської виборчої кампанії 2004 р. був членом 105 ТВК від кандидата в Президенти Віктора Януковича.

Прикметним залишається факт, що Бірюкова Наталія Ювеналіївна, згідно з постановою ЦВК № 737 від 3.09, була включена до складу ОВК від Всеукраїнської політичної партії «Братство». Як стало відомо з відкритих джерел інформації, вона була членом ОВК № 106 з виборів Президента України 17 січня 2010 року  від кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф., а також членом ОВК № 105 з виборів Президента України при проведенні повторного голосування 7 лютого 2010 року від кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф.

ОВК № 105

Виходячи з Постанови ЦВК № 737 від 3.09., було включено Коструба Володимира Олексійовича до складу даної ОВК. Слід зазначити, що Коструб Володимир Олексійович був членом ОВК № 106 під час  виборів Президента України 17 січня 2010 року від кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф. (згідно Постанови ЦВК від 27 січня 2010 року № 152). 

Згідно з Постановою ЦВК № 709 від 1.09. у складі членів ОВК № 105 було замінено Терент’єва Валентина Петровича на Кушнарева Стефана Ігнатовича. Слід додати, що за інформацією ЦВК Кушнарев Стефан Ігнатович був введений до складу ОВК № 106 з виборів Президента України 17 січня 2010 року від кандидата Януковича В.Ф.

ОВК № 106

Згідно з постановою ЦВК № 737 від 3.09., до складу ОВК було введено Гуминського Анатолія Васильовича. Прикметним є факт, що він був членом ОВК № 113 з виборів Президента України 17 січня 2010 року знову ж таким від кандидата Януковича В.Ф.

Було також змінено заступника голови комісії від Політичної партії «Братство» Красильникова Ігоря Григоровича на Тарасову Олену Геннадіївну. Тарасова Олена є активним членом Сєвєродонецької міськорганізації Партії регіонів, є працівником ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» (контролюється кандидатом в нардепи від ПР Олексієм Кунченко), на виборах до органів місцевого самоврядування 2010 року була членом окружної комісії від Партії регіонів.

ОВК № 107

Посилаючись на дані постанови ЦВК № 737 від 3.09, до складу ОВК № 107 було введено Кравченко Наталію Іванівну, яка, слід додати, була також членом ОВК № 108 на  позачергових виборів народних депутатів України 30 вересня 2007 року від депутатської фракції Партії регіонів та членом ОВК № 116 з виборів Президента України 17 січня 2010 року  від кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф. 

Згідно з постановою ЦВК № 709 від 1.09., у складі ОВК даного округу також відбулися наступні зміни: було замінено  члена комісії від політичної партії «Єдина Родина» Якименко Юрія Петровича на Бєлуху Максима Борисовича. До слова, Бєлуха Макисим Борисович згідно з постановою №152 був введений до складу ОВК № 110 з виборів Президента України 17 січня 2010 року від кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф.

ОВК № 109

Згідно з постановою  ЦВК № 737 від 3.09.,  до складу ОВК № 109 було включено Голощапову Ірину Михайлівну від Всеукраїнської політичної партії «Братство». Але цікавим є факт, що саме пані Голощапова була у складі ОВК № 105 на позачергових виборів народних депутатів України 30 вересня 2007 року від депутатської фракції Партії регіонів.  

ОВК № 111

Зміни відбулися так само у складі ОВК  № 111. Так, згідно з постановою ЦВК       № 709 від 1.09, членом ОВК стала Паховська Любов Іванівна від політичної партії «Союз анархістів України». Проте цікавим є той факт, що вона, згідно з  постановою № 539 від 09.12.2010, була членом  ОВК №112 з виборів Президента України 17 січня 2010 року  від кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф.

ОВК № 112

За даними офіційного сайту ЦВК,  голову комісії від Політичної партії «Зелена планета» Самойлова Олександра Олександровича було замінено на                               Демченко Анатолій Григорович. Цікавим є факт того, що Демченко Анатолій Григорович є активним членом Рубіжанської міськорганізації  Партії регіонів, до призначення на посаду проводив агітаційну роботу на користь кандидата від провладної політичної сили Юлія Іоффе.

ОВК № 113

Не менш цікавою склалася ситуація навколо ОВК № 113. Так, за даними постанови ЦВК № 709 від 1.09  було внесено зміни до складу ОВК: члена комісії від УНП Семенова Євгена Вікторовича було замінено на Козюберда Олену Вікторівну. Як стало відомо, вона була членом ОВК № 115 у період виборів Президента України 17 січня 2010 року від кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф. Також до складу комісії була введена Королько Тетяна Іванівна, що представляє політичну партію «Русь Єдина». Цікавим є факт, що вона  була Секретарем ОВК № 110 на позачергових виборів народних депутатів України 30 вересня 2007 року від депутатської фракції Партії регіонів.

Згідно з постановою ЦВК № 780 від 5.09., до складу ОВК вказаного округу було введено Плотнікова Ігоря Леонідовича за квотою Народної партії. Як стало відомо, він мав досвід роботи у виборчих комісіях від Партії регіонів,  будучи членом ТВО № 90 під час президентських виборів при проведенні повторного голосування 26 грудня 2004 року від кандидата на пост Президента України Януковича В. Ф.

Виходячи з наведеної інформації, необхідним вбачається засвідчити факт посилення неформального впливу провладної політичної сили Партії регіонів на виборчий процес в цілому шляхом використання квот маловпливових партій. Як вказують факти, представники даних політичних сил, зазвичай, мали досвід роботи у попередніх виборчих кампаніях від Партії регіонів. 

Наведені приклади не є порушенням законодавства, але вони йдуть у розріз із демократичними принципами організації роботи виборчих комісій. Зокрема, у Кодексі належної практики у виборчих справах (Венеціанська комісія) зазначається, що робота виборчих органів має базуватись на прозорості та незалежності від політичного маніпулювання. В українських умовах політичні сили шляхом використання квот маловпливових партій посилюють неформальний вплив на виборчій комісії. Це не дозволяє громадянам скласти адекватні висновки про забезпечення балансу інтересів у виборчих комісіях.

Громадянська Мережа ОПОРА й надалі буде відслідковувати зміни до складу окружних виборчих комісій Луганщини та минулого досвіду роботи новопризначених членів ОВК.

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти