Під час дискусії, яка виникла під час презентації методології дослідження кандидатів у народні депутати від руху «Чесно», присутні кандидати пояснили журналістам та громадським діячам чому вони не поспішають подавати до суду по фактам порушень законодавства, зафіксованим у виборчому процесі.

Олександр Сугоняко – кандидат по округу №158 від партії УДАР:

- Я маю тридцять років правового стажу, правозахисник, адвокат. Знаю судову систему і знаю наслідки подання, тому партія УДАР, лідер Віталій Кличко перш за все одним з головних питань ставить подолання корупції, в першу чергу, в судовій системі. Тому гаяти час на судову тяганину вважаємо непотрібним. Основну оцінку будуть робити виборці і громадські організації. Якщо, на жаль, вони цього не розуміють, то, мабуть, ми тоді достойні тих політиків, яких маємо. А гаяти час на спроби… Ви бачите як ідуть судові процеси… Марна справа… Хоча є й нормальні судді. Але більш важлива оцінка громадськості і те, що люди зрозуміють щось, ніж те, що юристи будуть виконувати «Сізіфів труд».

Артем Семініхін – кандидат по округу №159 від ВО «Свобода»:

- Завзяття пропадає в той момент, коли починаєш оцінювати яка в нас судова система. Важко психологічно йти в суди та добиватися чогось. Але робити це все одно потрібно, і я, і мій помічник це робимо, плануємо інформувати громадськість і журналістів про це. Ми більше сподіваємося на реакцію громадськості, на реакцію людей, особливо на 28 жовтня, на 29 та 30 жовтня, коли треба захищати результати виборів. Ми до відома людей доводимо можливі фальсифікації, розказуємо як з ними боротися. І є активні люди, які вже готові самоорганізуватися в мобільні групи по 5, 10, 30 чоловік і реагувати на ці порушення.

Також вони досить скептично оцінили можливість скаржитися в Окружні виборчі комісії чи в Центральну виборчу комісію.

За коментарями звертайтесь:

Оксана Хоруженко

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 067 14 20 301
 
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90;

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.