Житель Лебедина (місто належить до округу №162) Олександр Бакликов повідомив спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА про те, що представники Партії регіонів із списками виборців обходять двори та цікавляться у мешканців хто й за кого голосуватиме, роблячи відповідні позначки. Зокрема, він розповів випадок, який стався з ним особисто

"Подзвонили в двері, я вийшов за хвіртку і бачу стоїть якась жінка, в руках у неї список. Назвала моє ім’я, прізвище, по-батькові й запитує чи проживають зі мною такі люди – назвала ім’я, по-батькові і рік народження мого сина та ім’я, по-батькові і рік народження, місце реєстрації моєї дружини. Спочатку я подумав, що це член виборчої комісії уточнює дані в списках виборців. Відразу й не подумав, що дільничні комісії ще не сформовані й рано ходити їх представникам.

Сумщина

Сумська область

Потім питає: «ви тут будете голосувати?» Відповідаю: «так, всі троє будемо тут голосувати». І наступне питання мене насторожило: «а за кого будете голосувати?» Я зразу зрозумів, що член виборчої комісії не буде таких запитань задавати. Тоді я запитав, а хто ви, і жінка відповіла, що вона спостерігач від Партії регіонів.

Кажу, а ви знаєте, що порушуєте аж два закони України: «Про вибори народних депутатів України» та «Про захист персональних даних»? Ви не маєте права мати на руках мої персональні дані без моєї згоди!

Вона швидко закінчила розмову, заховала список та пішла. А я тим часом викликав міліцію та збігав за фотоапаратом, намагаючись сфотографувати список виборців, який у неї був. Але вона його швидко заховала та показувати ще раз відмовилася.

Міліція прибула хвилин через двадцять, знайшли цю жінку, яка й не ховалася, а продовжувала й далі обходити двори, записуючи дані людей в зошит. Я написав заяву про те, що вона незаконно розпоряджалася персональними даними моїми та моєї родини. Представники міліції опитали сусідів та взяли пояснення у цієї жінки".

Громадянська мережа ОПОРА звернулася за коментарем до начальника сектору зв'язків з громадськістю Управління Міністерства внутрішніх справ в Сумській області Ельвіри Біганової. Вона підтвердила, що такий факт дійсно зафіксований в журналі пригод.

- Ми фіксуємо всі звернення громадян. Триває передвиборчий процес і тому очікуємо, що подібних звернень буде більше. Була перевірка факту незаконної агітації. Але жодних незаконних дій ми не зафіксували, - повідомила майор міліції.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що збирати персональні дані без згоди осіб, щодо яких ці дані збираються заборонено. Крім того, списками виборців займаються (складають та уточнюють) органи ведення Державного реєстру виборців, а не дільничні виборчі комісії, а тим більше не спостерігачі від партій чи агітатори.

За коментарями звертайтесь:
Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 067 14 20 301
 
Ірина Стегній 
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90;

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.