У виборчому окрузі №146 (м. Кременчук Полтавської області) передвиборча боротьба розпочалася з дивних збігів у політичних гаслах кандидатів мажоритарників. Деякі експерти вважають це грою політичних технологій та методами заплутати виборців

Минулого тижня на території міста Кременчук (виборчий округ №146) з’явилися  біл-борди кандидата у народні депутати Юрія Шаповалова. Його рекламні носії гаслом «Моя партія – Кременчук!» акцентували увагу городян на тому, що саме Кременчук та його жителі є партією пана Шаповалова.

hghjhjk

Але через кілька днів біл-борди з подібним гаслом почали рекламувати іншого кандидата – директора місцевого трикотажного підприємства Андрія Безкоровайного, який звертався до громади словами «Я не безпартійний, моя партія - Кременчук».

mjmjmj

Якщо це не банальні витоки інформації зі штабів конкурентів, то, мабуть, такий збіг просто не може бути випадковістю. Деякі експерти зауважують, що один із кандидатів є технічною фігурою, яка на подальших етапах виборчої боротьби може зняти свою кандидатуру на користь третьої особи.

Аби розібратися з цим питанням та з’ясувати, чи немає якихось порушень у використанні інтелектуальних наробок кандидатів конкурентів, ми звернулися за коментарями до відомих у місті експертів та, зокрема, до самих кандидатів.

Свої думки з цього приводу спостерігачам ОПОРИ висловив Олександр Веніамінович Урін, депутат 4 скликань Кременчуцької міської ради, політолог, доцент Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського:

- Я розглядаю цю ситуацію досить просто. Юрій Шаповалов балотувався до Кременчуцької міської ради тричі, двічі був обраний саме як кандидат від одномандатного виборчого округу і лише у 2006 році, коли вибори були за партійними списками, він потрапив до міської ради як представник політичної сили. Тому, цілком логічно, що він обрав стратегію бути кандидатом не від якоїсь конкретної політичної сили, а саме як самовисуванець, про що й говорить у своєму біл-борді. Що ж стосується кандидата Безкоровайного, то його біл-борд з’явився пізніше, ніж Шаповалова, що вже викликає певну підозру. Також тут варто звернути увагу на такі цікаві пункти. По-перше, Андрій Безкоровайний - не кременчужанин. По-друге, він ніколи не обирався в нашому місті. По-третє, він балотувався лише раз і то на посаду міського голови, хоча знав завідомо, що вибори програє. Причому, на минулих місцевих виборах він балотувався виключно на посаду міського голови і не подавав свою кандидатуру до міської ради, хоча мав усі шанси перемогти та розпочати політичну кар’єру. Складається враження, що він навмисно бере участь у виборах, де не має шансів. І от тепер, раптом, з’явився борд, який лише першим реченням відрізняється від борда Шаповалова. Як на мене, це – плагіат. Причому, плагіат свідомий. Інакше, ніж політичними маніпуляціями я це не назву. Кому це вигідно? Звісно, що третій особі, якій вигідно, щоб Андрій Безкоровайний забрав голоси у Юрія Шаповалова. Тому тут гра політтехнологів чистої води. Не лише політтехнологам, а вже й більшості виборців відомо про існування «білих» PR-технологій та «чорних». «Білі» - це такі, які відповідають усім вимогам закону та моральним нормам, які існують у суспільстві. Чи можна до таких віднести відверті форми плагіату, хай кожен відповість сам.

На жаль, ми не змогли сконтактувати з кандидатом Анрієм Безкоровайним. За його місцем роботи нам повідомили, що він знаходиться у відпустці та відмовили дати мобільний номер телефону, пообіцяли передати йому наші телефони та за словами секретаря, вона вправно виконала наше прохання, але так ми і не дочекалися зворотного зв’язку.

Юрія Шаповалова у нас вийшло знайти через його громадську приймальню. Тож надаємо його бачення ситуації:

- Мене радує, що люди, які лише нещодавно стали мешканцями нашого міста, раптом стали щиро переживати за нього. Щоправда, трохи дивно, що це відбувається тільки під час виборчих кампаній. В принципі, мені не шкода, що наші конкуренти використовують наші ідеї за відсутністю власних. Як йдеться у відомому фільмі – беріть, ми собі ще намалюємо. Мене дехто теж звинувачує в тому, що я, мовляв, використовую певні елементи нещодавньої виборчої кампанії нинішнього міського голови. Але, по-перше, міський голова не бере участі в теперішніх перегонах. І, по-друге, я щиро поважаю Олега Бабаєва та цілком поділяю його погляди, вважаючи, що ми з ним маємо право пишатися тим, що разом працюємо на благо Кременчука.

Детальніше:
Юлія Суперека
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Полтавській області
063 568 79 01

Довідка

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.