Про мирну акцію протесту на захист телеканалу ТВі чув, мабуть, кожен. Про те, що захід має носити неполітичний характер анонсували як всеукраїнські, так і регіональні засоби масової інформації. В той же час, в Чернігові не вдалося уникнути політичного заангажування заходу.

Так, 8 вересня на захист ТВі на центральну площу міста вийшли громадські діячі, представники політичних партій, журналісти та всі охочі. Організатори акції встановили «Стіну Правди», де кожен бажаючий міг поставити підпис на підтримку телеканалу, а також організували виступи небайдужих чернігівців. На екрані транслювалися відеоролики з даної теми, а на завершення акції було пряме включення з Михайлівської площі у Києві. Примітно, що до участі у акції вдалося залучити багато відомих у Чернігові громадських та політичних діячів.

Втім, поряд з плакатами, які демонстрували підтримку незалежного каналу, група молодих людей розгорнула декілька плакатів з надписами «Атрошенко поверни ТВі» та «Янукович + Атрошенко - одна банда», що стосувалися особи Владислава Атрошенка. Така згадка кандидата у народні депутати по 206 округу пов’язана з тим, що пан Атрошенко асоціюється в певних колах з ТОВ «Основа-ТВ», яке обмежило трансляцію каналу ТВі в кабельній мережі в Чернігові.  В штабі кандидата вказують, що наразі він не має жодного юридичного відношення до вказаного підприємства. Свою позицію щодо факту відключення окремо висловив Сергій Малявко директор ТОВ «Основа-ТВ».

Крім того, на заході також був продемонстрований плакат, де було зображено такий зміст: «Це їх об’єднує. ПРеступление, ПРовокация, ПРедательство, ПРодажность, ПРоклятие, ПРокопенк… и ПР». Станіслав Прокопенко, кандидат від Партії регіонів, що використовує у своїй кампанії саме таку стилістику оформлення, також балотується по 206 виборчому округу.

Офіційно відповідальність за такі інформаційні матеріали не взяв жоден політичний суб’єкт.  Володимир Поліщук, кандидат у народні депутати від політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" у ВО №206, який особисто був присутній на заході, вказав, що хоча по суті він підтримує заяви з плакатів, він не знає, хто б міг виступити організатором цього дійства.

Тому, на думку мережі ОПОРА, сама згадка про кандидатів з елементами очорнення та їх дискредитації надає самому контексту заходу політичного забарвлення. Це вже не перший випадок в Чернігові, коли кандидати намагаються у своїх цілях використати громадські заходи та проекти, при цьому нівелюючи їх громадську цінність.

Організатор акції Ігор Андрійченко також висловив свою думку з цього приводу: «Акція на захист ТВі отримала серйозну підтримку чернігівців. Але, хоча захід був суто громадським, на жаль, не обійшлось без передвиборчих гасел. Декілька десятків студентів тримали плакати проти одного з кандидатів-мажоритарників і, як на мене, досить сумнівно, що вони їх намалювали з власної ініціативи. Прикро, що деякі непорядні політики використовують громадські акції для власних політичних дивідендів. Переконаний, що при проведенні наступної громадської акції ми зробимо все, щоб не допустити виникнення подібних випадків!».

Чернігів

Чернігів

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.