На Полтавщині вересень став плідним не лише подарунками для першокласників від кандидатів у депутати, але і масштабними ремонтами лікарень. Саме такий жест благодійництва мав місце у виборчому окрузі № 150 від чинного народного депутата, він же кандидат на депутатський мандат, Костянтина Жеваго. Загальна сума вкладених коштів сягає 3 мільйонів гривень.

На початку вересня на території міста Кременчука було урочисто відкрито реконструйоване хірургічне відділення Центральної районної лікарні (ЦРЛ). Треба зауважити, що якщо більша частина міста складає єдиний виборчий округ за номером 146, то Кременчуцький район, який обслуговує ЦРЛ, відносяться до іншого виборчого округу –  №150 з центром у місті Комсомольськ, по якому кандидатом зареєстрований чинний народний депутат Костянтин Жеваго.

На відкритті реконструйованого відділення була присутня дуже поважна делегація на чолі з губернатором Полтавщини Олександром Удовіченком, який також є головою обласної організації Партії регіонів, а сама реконструкція стала можливою завдяки благодійній допомозі народного депутата Костянтина Жеваго, який вклав у цю справу 3 млн. гривень спонсорських коштів від свого підприємства Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Саме це підприємство є містоутворюючим міста Комсомольськ – центра даного виборчого округу.

Урочисте відкриття відремонтованого хірургічного відділення та роль, яку відіграв у цій події пан Жеваго, широко висвітлювалося в місцевій пресі. Більше того, звіт про цю подію з численними фотознімками був опублікований і на офіційному сайті Полтавської обласної державної адміністрації.

Але звертає на себе увагу той факт, що в жодній з інформацій не було згадано про те, що Костянтин Жеваго є не лише діючим народним депутатом, а й кандидатом самовисуванцем по в/о №150. Таким чином використовуючи свій статус діючого депутата ВРУ, кандидат не підпадає під дію Закону України «Про вибори народних депутатів України», за яким усі кошти, що витрачаються кандидатами в рамках виборчої діяльності, мають іти через спеціально створені виборчі фонди. Тож така ситуація створює нерівні умови для кандидатів та кандидатів-депутатів щодо можливостей проведення їх агітації.

Детальніше:

Юлія Суперека
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Полтавській області
063 568 79 01

Довідка

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.