На офіційних сайтах органів місцевої влади Луганської області продовжують з’являтися матеріали з висвітлення заходів, в яких приймали участь представники Партії регіонів

Так, на офіційному веб-порталі Кам’янобродської районної ради м. Луганська з’явилась інформація про те, що 1 вересня в день святкування 89 річниці заснування Кам’янобродського району кандидатами у народні депутати України від Партії регіонів за 104 та 105 одномандатними виборчими округами Володимиром Гончаровим та Сергієм Гороховим було організовано святкову програму, в рамках якої були передбачені концерти, розваги, ігри, виставки та конкурси для всіх вікових категорій жителів району.

В той самий час агітаційні матеріали про кандидата від провладної партії за 104 виборчим округом Володимира Гончарова з’явились на офіційному сайті міського голови м. Олександрівськ. У матеріалах веб-порталу зазначається, що за підтримки Благодійного фонду Володимира Гончарова була проведена робота з встановлення спортивно-ігрових аксесуарів в дитячих майданчиках – гірок, гойдалок, драбинок тощо.   

Проведення агітаційної кампанії кандидатів у народні депутати України було виявлено і на інших офіційних сайтах органів влади у Луганській області. На офіційному веб-порталі Сєвєродонецької міської ради було розміщено матеріал про те, що 31 серпня громадською організацією «Сєвєродонецька молодіжна рада» за підтримки кандидата у народні депутати від Партії регіонів за 106 виборчим округом Олексія Кунченко відбулося святкування так званого «Свята двору». В рамках заходу, що пройшов на території 77 мікрорайону, було організовано концерт, конкурси, ігри на музичних інструментах. 

За інформацією офіційного сайта Первомайської міської ради, 23 серпня 2012 р. в актовому залі СШ № 6 відбулася міська науково-практична конференція, присвячена актуальним проблемам розвитку освіти у м. Первомайськ. У роботі конференції, окрім представників міської адміністрації, взяв участь кандидат у народні депутати України за одномандатним виборчим округом № 107, міський голова м. Лисичанськ Сергій Дунаєв. 

 Розміщення агітаційних матеріалів було виявлено також на сайті Перевальської міської ради. Так, за інформацією зазначеного ресурсу, кандидатом у народні депутати за одномандатним виборчим округом № 108 Юрієм Тєрніковим було подаровано ЗОШ № 25, Комісарівській ЗОШ № 31 та Олексіївській гімназії шкільні автобуси. Також на сайті зазначено, що 3 вересня на території Чорнухинської міської ради Юрій Тєрніков взяв участь у мітингу, присвяченому 69-й річниці визволення смт. Чорнухино від німецько-фашистських загарбників.

Згідно з інформацією офіційного сайта Антрацитівської РДА, 31 серпня на базі будинку культури Краснокутської селищної ради відбулася серпнева педагогічна конференція працівників освіти Антрацитівського району, участь в якій взяв кандидат у народні депутати від Партії регіонів за 111 одномандатним виборчим округом Олександр Коваль. 

24-26 серпня 2012 р., як зазначається на офіційному сайті Біловодської РДА, у смт. Біловодськ за підтримкою кандидата у народні депутати України від Партії регіонів за 114 виборчим округом Володимира Демішкана відбувся Кубок з пляжного волейболу, присвячений 21 річниці незалежності України. Також, згідно з інформацією наведеного джерела, 24 серпня на площі Борцям революції відбувся святковий концерт до Дня незалежності та Дня селища за участю представників Партії регіонів та Володимира Демішкана. В рамках заходу ним був подарований рейсовий автобус, що буде курсувати по селищу Біловодськ. 

Розміщення матеріалів агітаційної кампанії кандидатами у народні депутати України було виявлено на сайтах органів державної влади, що входять у межі 113 одномандатного виборчого округу. Так, за даними Веб-порталу Білокуракінської РДА   27 серпня 2012 р. в районному будинку культури ім..Т. Г. Шевченка відбулася конференція педагогічних працівників Білокуракинського району «Про підсумки діяльності дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти у 2011/2012  н. р. та домінанта розвитку освіти району на 2012/2013 н.р.». Перед початком роботи конференції на площі ім. Горького відбулася церемонія вручення автобусів у рамках виконання державної програми «Шкільний автобус». Президент Луганського обласного благодійного фонду підтримки регіональних ініціатив «Благовіст», кандидат від Партії регіонів за 113 одномандатним виборчим округом від Партії регіонів Віктор Тихонов і голова Білокуракинської районної державної адміністрації Олександр Діденко передали 2 автобуси Курячівській ЗО І-ІІІ ст. та Луб’янській і Олексіївській ЗОШ І-ІІ ст. 

Також 30 серпня у Старобільському районному Будинку культури ім. Т. Г. Шевченка, як зазначено на веб-порталі Старобільської РДА, відбулося щорічне свято – велика серпнева педагогічна конференція педагогічних працівників – 2012. На конференції, окрім педагогічних працівників були присутні Валерій Пахниць – голова Старобільської районної державної адміністрації, Микола Кулачка – голова Старобільської районної ради, Віктор Тихонов – президент Луганського обласного благодійного фонду підтримки регіональних ініціатив «Благовіст». В рамках заходу Віктор Тихонов привітав педагогічних працівників зі святом та подарував дітям Старобільщини новенький шкільний автобус. Після виступів доповідачів було нагороджено кращих педагогічних працівників району грамотами управління освіти і науки Луганської облдержадміністрації. На завершення було прийнято резолюцію серпневої конференції педагогічних працівників Старобільського району 2012 року. 

Подібний захід відбувся і в смт. Новоайдар, як зазначається на офіційному сайті Новоайдарської РДА. В роботі конференції взяв участь також і Президент Луганського обласного благодійного фонду «Благовіст» Віктор Тихонов.

Закон «Про вибори народних депутатів України» у статті 11 «Виборчий процес» пункті 5 відзначає свободу передвиборчої агітації та рівний доступ всіх кандидатів і партій (блоків) до ЗМІ незалежно від їх форми власності, крім ЗМІ, що належать політичним партіям. Пункт 6 наголошує на тому, що виборчий процес здійснюється на засадах неупередженості органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Стаття 66 «Форми і засоби передвиборної агітації» пункт 4 зазначеного закону відзначає, що фінансова підтримка заходів партією чи кандидатом в депутати може бути здійснена лише за рахунок коштів виборчого фонду відповідної партії.

Таким чином, у світлі чинного законодавства наведені приклади інформаційної політики офіційних Веб-порталів органів влади зазначених міст та селищ Луганської області, дають привід говорити про порушення демократичної процедури виборчого процесу з боку високопосадовців райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування Луганщини.

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.