У виборчому окрузі №131 (Миколаївська область) комунальна газета «Гривня» після шести місяців роботи припинила свою діяльність. Версія засновника — через нерентабельність. Проте творчий колектив видання впевнений, що основна причина криється в редакційній політиці та матеріалах, які виходили на шпальтах газети стосовно діяльності мера міста Вознесенськ Юрія Гержова та його заступників. Про це в листі до ОПОРИ розповів кореспондент газети Михайло Рубльов. Наводимо незмінений текст листа. 

В апреле т.г., по инициативе депутата Вознесенского городского Совета Буркут Натальи (одновременно она возглавляет «Молодые регионы»), при поддержке Вознесенского городского головы Гержова Ю.И. была возобновлена деятельность предприятия «Редакция газеты Гривна». При этом гарантировалась компенсация затрат на выпуск газеты на протяжении одного года, до выхода ее на самоокупаемость.

В газете публиковались материалы по защите прав потребителей, освещалась деятельность городских молодежных формирований, поднимались вопросы городской жизни: от вывоза мусора до организации приюта для бездомных животных.

По просьбе Ю.И. Гержова освещать под разными углами работу его подчиненных, и таким образом вызвать обратную реакцию граждан, 7 июня т.г. была опубликована статья «Не важно какого цвета кошка, лишь бы она ловила мышей». Газета  задала заместителям Ю.И. Гержова и ему самому несколько простых и легко разрешимых вопросов.

Например, мы просили довести до сведения горожан, как оздоравливаются дети из малообеспеченных семей, осветить участие депутатов горсовета в обсуждении языкового закона и т.п.

В результате, на аппаратном совещании в горисполкоме редактор газеты была подвергнута уничтожительной критике, как, мол, посмели задавать вопросы! Самим!

После этого мы стали ощущать давление на редакцию: от нас потребовали давать на  предварительную вычитку сверстанный номер газеты, начались задержки с выплатой зарплаты, оплатой счетов типографии и т.п.

31 августа т.г. редакция вынуждена была обратиться за помощью к Ю.И. Гержову (копия письма прилагается). В этот же день вышел в свет номер нашей газеты, где мы задали несколько вопросов ВСЕМ кандидатам в народные депутаты, баллотирующимся по 131 избирательному округу, в том числе, естественно и нашему меру, Юрию Гержову, как одному из кандидатов. В этой же статье опубликованы данные ЦИК о доходах кандидатов, т.е. официальные данные. Этими публикациями мы не нарушили ни один Закон!

Незамедлительно последовала реакция: 4 сентября т.г. директор предприятия «Редакция газеты Гривна», она же редактор Буркут Наталья, была вызвана к учредителю. Ее уведомили, что в связи с убыточностью предприятия его ликвидируют, для чего подготовлены материалы на заседание исполкома горсовета на 13 сентября т.г. Обещания Юрия Гержова о материальной поддержке газеты - оказались простыми обещаниями, а 5 сентября, нам отключили электроэнергию… а не надо задавать власти неудобные вопросы!!! Вот так, бодался теленок с дубом!

Михаил Рублев, корреспондент газеты «Гривна» 7.09.2012 г

ОПОРА зв'язалася з Вознесенським міським головою Юрієм Гержовим, який наразі зареєстрований як кандидат в народні депутати України від Партії регіонів по 131-му одномандатному мажоритарному округу. Останній в коментарях висловив свою позицію стосовно газети. За його словами, він не причетний до закриття газети і вся ситуація не більше, ніж наклеп. Навіть навпаки, як міський голова наклав резолюцію на рішення про припинення діяльності.

Також Юрій Гержов висловив впевненість в тому, що найближчим часом газета всеж-таки продовжить свою діяльність.

Після розмови з міським головою представник ОПОРИ ще раз зв'язався з колективом газети і дізнався, що станом на сьогодні редакції відключили також і телефон.

Варто відзначити, що це не єдиний конфлікт зі ЗМІ в цьому окрузі. Так, за декілька днів до виборів Южноукраїнського міського голови свою діяльність припинило інтернет-видання «Южноукраїнські новини», яке позиціонує себе як опозиційне. Видання відоме тим, що тривалий час піддавало критиці діяльність на той час в.о. міського голови Євгена Квасневського. За інформацією ОПОРИ, сайт тривалий час піддавався DDoS-атакам. І за день до виборів ресурс перестав відповідати на запити користувачів за звичною доменною адресою.

Редакція інтернет-видання повідомила, що це була саме їх ініціатива відключити сайт на певний термін перед виборами. Після проведення 9 вересня виборів Южноукраїнського міського голови, в яких переміг Євген Квасневський, сайт відновив свою роботу.

Фактично, можна зробити припущення, що та ситуація, яка розгортається навколо двох видань, ніщо інше, як тиск на редакційну політику засобів масової інформації.

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна
координатор в Миколаївській області
097 219 00 66, 095 087 17 85, [email protected]

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.