У 168 та 169 одномандатних виборчих округах Харкова представники Громадянської мережі ОПОРА зафіксували наявність агітаційних матеріалів від провладних кандидатів у депутати в школах та лікарнях, що суперечить нормам діючого виборчого законодавства.

Випадок забороненої Законом України «Про вибори народних депутатів України» агітації спостерігачі ОПОРИ зафіксували у спеціалізованій школі №62 Київського району Харкова. Тут, у холі школи, агітаційний плакат «Верю в новое поколение!» з підписом «Народный депутат Украины Ирина Бережная» (кандидат-мажоритарник від Партії регіонів у ВО №169) розміщується одразу поряд з інформаційним стендом з представниками місцевої влади.

Такі ж портрети Ірини Бережної були виявлені у спеціалізованій школі №17 та ЗОШ №36. Як і в попередньому закладі на агітках висуванець-регіонал звертається до дітей з проханням поважати вчителів, любити батьків та цінити друзів.

Спецшкола №17. Харків

Зустрілися представникам Громадянської мережі ОПОРА портрети ще одного висуванця від Партії регіонів – Валерія Писаренка (ВО №168). З лозунгом «Вместе победим!» агітаційний плакат кандидата-мажоритарника висить на стіні першого поверху 14-ї міської дитячої лікарні.

В міській поліклініці №8 на інформаційному стенді «Вони піклуються про здоров’я нації» фотографія Валерія Писаренка є сусідом світлин із зображенням очільників міста та області.

Про освіту на подібному інформаційному стенді з керівниками області, міста, а також профільних департаментів опікується провладний кандидат по 168 округу в ЗОШ №131. Одразу на протилежній стіні коридору першого поверху цього ж навчального закладу на плакаті Валерій Писаренко в якості голови конкурсної комісії мовить про проведення конкурсу «Мой класс – самый лучший». Точно такий же плакат висить і в холі Харківського навчально-виховного комплексу №45.

Агітація Писаренка

Громадянська мережа ОПОРА наголошує на тому, що Законом України «Про вибори народних депутатів України» передбачено певні обмеження щодо ведення передвиборчої агітації. Згідно частини 4 статті 74 Закону розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами в приміщеннях підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності забороняється.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.