6 вересня на своєму засіданні Ужгородська ОВК прийняла рішення, яке грубо порушує процедуру та підготовчі етапи до виборів

Так, згідно з додатком № 2 постанови Центральної виборчої комісії від 25 липня 2012 року № 124 «Про форму, розмір, поліграфічне виконання інформаційних плакатів кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах, порядок їх виготовлення та передачі дільничним виборчим комісіям з виборів народних депутатів України та кандидатам у народні депутати України», усі зареєстровані на одномандатному виборчому окрузі кандидати не пізніш як за 57 днів до дня виборів (до 31 серпня, включно) повинні були подати до своїх окружних виборчих комісій фотографії розміром 9 х 13 см на паперовому носії та в електронному вигляді.

Станом на 31 серпня в Ужгородській окружній виборчій комісії було зареєстровано фотографії шести кандидатів: Буланова Ростислава Михайловича, Жолтані Миколи Івановича, Завійського Богдана Богдановича, Сербайла Андрія Андрійовича, Смоланки Володимира Івановича та Чучки Павла Павловича. Ця інформація була оголошена на засіданні комісії 04 вересня її членом Олександром Волосянським.

Проте 6 вересня, ОВК прийняла рішення прийняти фотографії ще чотирьох кандидатів у народні депутати України: Брензовича Василя Івановича, Казьмірової Вікторії Василівни, Ковача Василя Ілліча та Ратушняка Сергія Миколайовича. За це рішення проголосувало 10 із 16 членів комісії. Таким чином, комісія порушила строки встановлені Центральною виборчою комісією.

До того ж, згідно з вищезгаданим додатком ОВК, не пізніш як за 57 днів до дня виборів (до 31 серпня, включно) повинна була визначити підприємство, яке виготовлятиме інформаційні плакати кандидатів у народні депутати України. Проте рішення щодо типографії було прийняте лише 6 вересня, що також не відповідає строкам встановленим комісією вищого рівня.

На думку члена Ужгородської ОВК Олександра Волосянського, комісія своїми рішеннями не тільки грубо порушила нормативні акти Центральної виборчої комісії. Своїми діями вона ставить під загрозу ряд етапів підготовки виборчого процесу на окрузі. При цьому, він стверджує, що типографія, яка отримала виключне право на друк інформаційних плакатів КП «Ужгородська друкарня», надала комерційну пропозицію оформлену неналежним чином. «В документах, які надала типографія, відсутні підписи керівника та відбиток печатки установи. Також з інформації в комерційній пропозиції неможливо встановити жодні якісні характеристики інформаційних плакатів, як наприклад, товщина паперу товщина паперу, колірність, стиль друку. А це дає підстави сумніватися, що надрукована продукція відповідатиме тому поліграфічному виконанню, яке встановлене Центральною виборчою комісією. Ми тільки знаємо що її послуги будуть найдешевші, але чи ця дешевизна не є результатом низькоякісного виробництва, нам невідомо», - констатував Олександр Волосянський.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.