Аж 3 вересня запрацювала окружна комісія ОВО №187 з центром у Хмельницькому. Кворум комісії (сімнадцять із вісімнадцяти) зібрався після змін у її складі, внесених Центральною виборчою комісією. Двох киян, жительку Маріуполя та кримчанку замінено місцевими громадянами за квотами тих партій, чиї представники своєю бездіяльністю блокували роботу. Відбулися зміни й у інших окружних комісіях

Новими членами комісії стали Віталій Швед (УНП), Василь Бахур («Союз анархістів України»), Ірина Гордійчук («Руський блок») та Павло Ковш («БРАТСТВО»). Члени комісії затвердили графік чергування, визначили працюючих на платній основі і взялися за облаштування приміщень, виділених для роботи, склали присягу ті, хто тільки долучився до роботи. «Щоправда, ми ще й досі не маємо можливості підключити комп’ютери до Інтернету, - сказала у середу, 5 вересня, секретар комісії Наталія Синіцька (партія «Молодь до ВЛАДИ»). – Проте це тимчасово, адже нарешті ми всі побачили один одного, люди демонструють обізнаність із законодавством і, видно, мають досвід роботи у виборчих комісіях».

Надолужуючи згаяне, комісія ОВО №187 навіть деякі постанови прийняла заднім числом. Наприклад – постанову про початок повноважень комісії з 29 серпня, коли попри відсутність кворуму десятеро таки склали присягу. Відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону «Про вибори народних депутатів України», для того досить було вісім присяг на першому засіданні (Нагадаємо, у передбачений календарем заходів термін – не пізніше 29 серпня 2012 року – воно не відбулося).

Окружна комісія виборчого округу №191 з центром у Старокостянтинові (http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2012/WP024?PT001F01=900&PID100=68&PF7331=191) продовжила роботу з новим головою – Сергієм Кучеруком (партія «Союз анархістів України»). Він є членом фракції Партії регіонів у Старокостянтинівській районній раді і помічений як активний учасник заходів на підтримку кандидата в депутати Верховної Ради України Миколи Дерикота (висунутий Партією регіонів). За інформацією з місцевих виборчих штабів, стає чіткішою картина з так званими технічними партіями, чиї представники працюють у окружній комісії. Адже й секретар ОВК Олег Петрук (партія «Народно-трудовий союз України», яка не фігурує у списку тутешніх осередків політичних організацій) відомий у Старокостянтинові прихильник провладної Партії регіонів.

П’ятьох чоловік замінено й у комісії ОВО №189 з центром у Красилові (http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2012/WP024?PT001F01=900&PID100=68&PF7331=189). І хоч засідання тепер відбувалося ледве не за повної явки членів, його довелося проводити поза межами приміщення, виділеного для окружної комісії. Внаслідок того не можуть розпочати працювати найняті бухгалтери, оператори, діловод і прибиральниця. І коли одна з тих п’яти новачків, секретар комісії Леся Маланчак (партія «Руська Єдність») захотіла їх побачити, то голова комісії Надія Варнацька (фракція Народної Партії) сказала, що нема поки сенсу викликати їх.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.