Про замах на своє життя та життя і здоров’я членів своєї родини заявив кандидат у депутати Верховної Ради України Віктор Коліщак (партія «Єдиний центр», самовисування) у виборчому окрузі №188. Щоправда, слідчим відділом Хмельницького міського відділу УМВС України в області порушено справу лише за фактом хуліганських дій

– Зараз говорити про замах на вбивство не можна, адже пристрій не ніс прямої загрози життю. Ця справа під контролем, ми проводимо слідство, –повідомив начальник Хмельницького міського відділу полковник міліції Василь Птащук.

Не погоджуючись із порушенням справи за частиною 1 статті 296 ККУ, Віктор Коліщак та його адвокат і представник Віктор Петляк наполягають на пере кваліфікуванні злочину на частину 4 цієї ж статті. Адже ці хуліганські дії вчинені при допомозі предмета, заздалегідь виготовленого та призначеного для завдання тілесних ушкоджень. Як пояснив адвокат, справа не тільки у різній суворості покарань, передбачених першою і четвертою частинами 296-ї статті Кримінального кодексу. Різниця між ними – обмеження волі на термін до п’яти років і позбавлення волі на термін від трьох до семи років – диктує формат оперативно-розшукових заходів правоохоронців. «Порушення кримінальної справи за частиною першою статті 296 говорить про те, що дії правоохоронців зупинилися б на розшукові одного таксиста, який передав запакований вибуховий пристрій», – сказав Віктор Петляк.

tyut

На прес-конференції (фото ОПОРИ)

Вибуховий пристрій передавали таксистом двічі. Вперше – додому увечері 31 серпня, під виглядом матеріалів інвестиційного проекту, а вдруге – удень 1 вересня на роботу дружини Віктора Коліщака, у вигляді подарунка для нього. Та якщо у першому випадку дружина щось запідозрила й зателефонувала йому, і таксист повіз пакунок назад, то адміністратор готелю пані Коліщак «Вік-Жан» охоче погодився передати «подарунок для Віктора Михайловича».

– Коли адміністратор відкрив пакунок, то наші очі на лоба полізли. Там був мобільний телефон із проводами до якоїсь речовини, обмотаної скотчем, – розповів Віктор Коліщак. – Ми негайно винесли це з приміщення, а потім викликали службу «102». Прибули слідча група, МНС. Знешкодження пристрою відбувалося протягом п’яти годин. Тим часом я розповів слідчим ситуацію від початку, надав мобільні телефони таксиста і тієї людини, яку таксист назвав як замовника доставки напередодні.

kiki

Під час знешкодження (фото "33 каналу")

За його словами, експертно-криміналістичною групою встановлено, що вибухова речовина становила 140 грамів у тротиловому еквіваленті. Все це кандидат трактує як залякування, аби він зняв свою кандидатуру із виборчих перегонів. При тому впадає у вічі настороженість дружини кандидата щодо можливості подібних небезпек. «Чи не траплялося із сім’єю Коліщаків схожих інцидентів раніше?» - поцікавився представник ОПОРИ у кандидата. «Подія нестандартна. Наполегливість таксиста потрапити на територію нашої садиби справила колосальний моральний вплив на дружину і сина, котрий спостерігав за тим із балкона, - відповів Віктор Коліщак. – Щось подібне трапилося шість років тому, знову ж таки під час виборчої кампанії. Тоді була встановлена запалююча рідина в готельному комплексі «Вік-Жан». Але, на жаль, правоохоронні органи не встановили, хто і що…».

Тепер же працівники міліції обіцяють розкрити справу і знайти винних. Вони розглядають багато версій, у числі яких…самопіар.

 

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.