4 вересня біля приміщення районного суду у м. Бровари відбулася акція на підтримку засудженого Віталія Запорожця. Організаторами стали активісти районної організації ВО «Свобода». Спостерігач ОПОРИ став свідком того, як мирне зібрання для деяких його учасників завершилося побоями з боку міліції та затриманням.

Одним з організаторів акції був кандидат у народні депутати від політичної партії Конгрес Українських Націоналістів по 97 виборчому округу Микола Коханівський. Саме він заздалегідь повідомив владу про те, що планується відповідний захід, і що паралельно пройде зустріч з виборцями.

Доки активісти споруджували імпровізовану сцену та шибеницю, готували опудало судді, який виніс несправедливий, на думку свободівців, вирок щодо В. Запорожця, працівники МВС спостерігали за діями учасників заходу поодаль. Проте після «зачитання вироку» для манекена, міліціонери підійшли та порадили не продовжувати. При цьому жодних конкретних підстав для згортання акції названо не було.

Спостерігачі ОПОРИ бачили, як представники міліції почали виривати манекен. Розпочалася штовханина, під час якої учасники акції намагалися захистити реквізит. Тоді було затримано трьох осіб, яких спровадили у приміщення суду, біля якого все відбувалося.

Намагаючись захиститися від міліціонерів частина активістів кинулася бігти на ринок, розташований навпроти будівлі суду. Продавці та перехожі стали на захист учасників акції, з криками «Ганьба!». В результаті виникла штовханина і з прохожими.

Представники спецпідрозділу «Беркут», які приїхали на місце подій, затримали ще кількох чоловік, а осіб, яких попередньо утримували в приміщенні суду, міліція перевела у відділок.

Таким чином, в результаті годинної «вистави» за участі працівників МВС та активістів ВО «Свобода», представників Комітету визволення політв’язнів, УНСО, ВО «Батьківщина» було затримано вісім чоловік. Зараз у Броварському міському відділі міліції знаходиться, зокрема, й кандидат у народні депутати Микола Коханівський, якому так і не вдалося провести зустріч з виборцями. ВО «Свобода» заявляє, що затриманих катували, і до них не пускають лікарів та адвоката.

Нагадаємо, що подібні акції ВО «Свобода» вже провела у кількох містах. Зокрема, 15 серпня в Одесі відбулося театралізоване дійство на захист української мови, під час якого на шибениці «повісили» манекенів Януковича, Азарова, Ківалова та ін. Тоді жодних конфліктів з працівниками МВС не було.

Бровари. Акція ВО

Бровари

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.