У понеділок, 3 вересня, в складі окружної виборчої комісії № 131 (м. Вознесенськ) відбулися кадрові перестановки - змінився голова ОВК.

Головою окружної комісії округу № 131 став Юрій Васильович Бондар, який делегований від Української Народної Партії. До вчора обов'язки голови виконувала Раїса Солодаєва.

За словами голови Миколаївського осередку УНП, Людмили Конторської, і самої Раїси Солодаєвої, про зміни вони дізналися безпосередньо в понеділок вранці, коли в приміщення ОВК увійшов новоспечений голова. Примітний той факт, що Юрій Бондар не є членом УНП і ніколи ним не був.

На питання міжнародних спостерігачів ENEMO новий голова відповідав неоднозначно, наполягаючи на своєму членстві в УНП. Однак на просте запитання, де знаходиться офіс УНП, Юрій Бондар обмежився відповіддю, що офіс переїхав в невідоме йому місце.

У коментарях представнику ОПОРИ Юрій Бондар також заявив, що є членом УНП. Але, варто зазначити, що у 2010 році на виборах до місцевих рад він працював секретарем Вознесенської міської виборчої комісій від Партії регіонів (http://www.cvk.gov.ua/pls/vm2010/wp001; http://nikopolis.org/article/31/161/). Як заявила голова Миколаївського відділення УНП, членом Української Народної Партії дана людина ніколи не була.

Примітно, що присягу новий голова приймав за участю юриста, який не є членом комісії, без повідомлення та присутності всіх членів комісії.

Варто відзначити, що перед цим, 31 серпня у складі даної ОВК відбулася також зміна заступника голови комісії. Ніну Мусалову, що представляє партію «Русь Єдина» замінив Сергій Акунін, який на місцевих виборах 2010 року був членом комісії від Партії регіонів (http://nikopolis.org/article/31/161/) і на виборах президента був членом комісії за поданням Януковича Віктора Федоровича (http://www.cvk.gov.ua/pls/vp2010/WP0011).

Також, згідно з Постановою ЦВК від 1 вересня 2012 № 709 припиняються достроково повноваження, крім голови комісії, ще 3-х членів:

  • Зарицького Михайла Анатолійовича, від партії Всеукраїнське політичне об'єднання «Єдина Родина»;
  • Суслової Анастасії Ігорівни, від партії «Русское единство»;
  • Рюмін Наталії Анатоліївни, від партії «Руський блок».

Вакантні місця посядуть нові члени:

  • Сивак Любов Миколаївна, від партії Всеукраїнське політичне об'єднання "Єдина Родина" (на місцевих виборах 2010 року була членом комісії від Партії Зелених (http://nikopolis.org/article/31/161/), а також в 2006 році входила в ініціативну групу всеукраїнського референдуму за поданням Вознесенського міського голови Гержова Ю.І. - нинішнього кандидата в депутати від Партії регіонів; http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0194359-06)
  • Ованесіян Валентина Павлівна, від партії «Русское единство» (є керівником Вознесенського художнього музею Є.А. Кібрика, який фінансується за рахунок бюджету та є комунальною власністю міста (http://b2btoday.com.ua/id/3325990);
  • Івлікову Аллу Євгенівну, від партії «Руський блок» (яка, зі слів місцевого населення симпатизує Партії регіонів);

Важливим є той факт, що три члени ОВК систематично не беруть участі в засіданнях: Музиченко Юлія Григорівна, партія «Союз анархістів України», Чепак Ігор Володимирович, Всеукраїнська політична партія «БРАТСТВО» і Ставніченко Світлана Миколаївна, Ліберальна партія України, яка мала досвід роботи на вибори народних депутатів України 26 березня 2006 року від Партії регіонів, що підтверджується офіційним сайтом ЦВК http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2006/w6p001.

Можна зробити висновок, що з 18 членів ОВК 7 мають пряме або непряме відношення до партії влади, в т.ч. голова та його заступник.

Представники ОПОРИ на початку формування ОВК безпосередньо цікавилися у голів комісій, чи стануть місця, які отримали технічні партії, предметом торгу. Але однозначної відповіді не отримали.

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна
координатор в Миколаївській області
097219 00 66, 095 087 17 85, [email protected]

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.