Як стало відомо ОПОРІ, ПАТ „Івано-Франківський локомотиворемонтний завод”  прийняв одностайне рішення про заборону політичної агітації на території заводу з метою ефективного використання робочого часу та своєчасного і безперебійного виготовлення продукції. Таке рішення прийняли спільно колектив працівників, профком та правління заводу

За словами помічника голови Правління заводу Романа Лябиги, останнім часом кандидати у народні депутати буквально атакують підприємтсво. «Нещодавно була зустріч з Олександром Шевченком. Деякі кандидати приходили щодня, зокрема, маловідомий мені Валентин Валентієв. Ми намагалися їм ввічливо пояснити, що агітація у робочий час відволікає працівників і заважає робочому процесу, ми не встигаємо виконувати замовлення, однак кандидати і далі продовжували оббивати пороги».

Іншою причиною заборони агітації стало непорозуміння з депутатами міської ради. «Було прийняте незаконне рішення про підвищення орендної плати за землю в кілька раз посеред бюджетного року, що фактично, поставило завод на межу виживання. Річна переплата за оренду становить майже 300 000 гривень. Для заводу це серйозний удар», – зауважує Роман Лябига. Спільно з кількома Івано-Франківськими заводами локомотиворемонтний подав позов до суду з вимогою скасувати незаконне рішення. «Після кількох судових вироків і зустрічних апеляцій ми маємо позитивне рішення Київського апеляційнго суду на користь заводів. Однак міська рада відмовляється його виконувати і нараховує пеню за несплату додаткових коштів за оренду. «Навіщо ми допомагатимемо тим, хто для нас нічого не робить?”, – підсумовує Лябига.

„Ми надіємося, що кандидати та представники політичних партій з розумінням поставляться до такого рішення, та будуть проводити агітаційну роботу за територією заводу та у післяробочий час”, – заявив заступник директора локомотиворемонтного заводу.

За словами юриста Громадської мережі ОПОРА Валерія Корнійка, розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами в приміщеннях підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності забороняється. Проте, відповідно до закону, усна агітація на підприємствах такого типу не є забороненою.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.